Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Evangelij za pitbule

Jiři Bezlaj
Evangelij za pitbule
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-4092-4
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
140 g
111 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

V proznem prvencu Evangelij za pitbule Jiřija Bezlaja pripoveduje svojo zgodbo dijakinja tik pred maturo. Govori v svojem slengu, preskakuje s teme na temo. Na koncu se na videz nepovezano »nakladanje« preplete med seboj, postopoma razberemo, kaj je vzrok zanjeno pekočo bolečino v želodcu in za neuspeli poskus samomora …

Jiři Bezlaj, rojen leta 1949 v Ljubljani, je diplomiral na kiparskem oddelku ljubljanske Akademije za likovno umetnost. Kamnite skulpture je predstavil na več kot štiridesetih samostojnih in okrog sto skupinskih razstavah doma in v tujini. Je tudi avtor več javnih plastik. Petintrideset let je poučeval umetnostno vzgojo na bežigrajski gimnaziji. Leta 2004 je izdal pesniško zbirko Poletje. Poezijo objavlja tudi v Primorskih srečanjih in reviji Apokalipsa.Od leta 2007 objavlja v reviji Sodobnost eseje o likovni umetnosti. Roman Evangelij za pitbule je njegovo prvo prozno delo.

Recenzija Bukla

Zgodba se takoj začne nadvse dramatično: glavna junakinja, osemnajstletna Koka, poskuša napraviti samomor, a pri tem ni prav vešča. Nasprotno, zelo nerodna in zmedena je, prav takšna, kakršna se skozi poplavo misli in navidezno tja v en dan zalučanih utrinkov iz otroštva kasneje med pripovedovanjem svoje zgodbe tudi sama predstavi bralcu. Čim natančneje ta spoznava Koko in svet, iz katerega dekle izhaja, tem bolj mu postaja jasno, kaj jo je usodno zaznamovalo. Prej navidezno nepomembni, mimogrede omenjeni dogodki nenadoma dobijo močno težo, pod katero (skoraj) klone tudi na videz brezbrižna mladenka. Avtor, ki je petintrideset let poučeval umetnostno vzgojo na bežigrajski gimnaziji, tako s slengom glavne junakinje in drugih likov kot tudi s prepričljivim vživetjem v njihova notranja doživljanja in občutenja dokazuje, da svet mladih dobro pozna, pa tudi, da mu je blizu. In prav zato je njegova »evangelijska zgodba« toliko bolj dognana, prepričljiva in živa.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...