Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pšenično zrno

Ngugi wa Thiong'o
Pšenično zrno
29,00 € 29,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,87 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založba /*cf.
Zbirka Kaif
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-257-161-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika A grain of wheat
Leto izdaje izvirnika 1967
Prevod Katja Zakrajšek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13,5 cm
390 g
315 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
afriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dogajanje v romanu Pšenično zrno (1967) se zgošča okrog trenutka formalne osamosvojitve Kenije. Ta predstavlja osiščno točko, iz katere se avtor zazira v preteklost in obenem razmišlja o prihodnosti, pri čemer na izviren, presenetljiv in prepričljiv način spaja prizemljenost socialnega realizma z mrežo bibličnih referenc in reminiscenc ter simboliko, povzeto iz gikujskega izročila.

Vas Thabai, kamor je postavljeno dogajanje, je kot mikrokozmos družbe v procesu burnih sprememb, ki se trudi osmisliti svoj pretekli boj in žrtve za boljši jutri v trenutku, ko se ta sanjani jutri sprevrže v stvaren in negotov danes, v katerem se kažejo tako obeti kot tudi že razpoke v njih. Roman prek osebnih zgodb vaščank in vaščanov prevprašuje procese revolucionarnega odpora in vzpostavljanja nove politične realnosti, percepcijo in realnost žrtvovanja in junaštva, zapletena razmerja med zvestobo in izdajstvom, zavezanostjo ljubljeni osebi, zavezanostjo družini in zavezanostjo širši skupnosti, pa tudi kazen, maščevanje in odpuščanje.

o avtorju

Ngũgĩ wa Thiong'o (1938) je eden od velikanov svetovne književnosti 20. in 21. stoletja. Pisatelj v globalni angleščini in, pionirsko, v svoji domači gikujščini, aktivist, predavatelj in prodoren mislec dekolonizacije, jezikovnih politik in političnosti jezika ter postkolonialnosti in svetovne književnosti.

Recenzija Bukla

Jubilejna dvajseta knjiga iz skrbno sestavljene zbirke Kaif, ki prinaša afriško, bližnjevzhodno in azijsko literaturo, je roman kenijskega pisatelja Ngũgĩ wa Thiong'o (1938) Pšenično zrno iz leta 1967, ki ga imajo za klasično delo afriške literature. V slovenščini avtorja že poznamo po njegovem romanu Krvavi cvetni listi iz leta 1977 (sl. prevod 1980), gre pa za angažiranega pisatelja, ki v svojih delih tematizira burno in nasilno kenijsko 20. stoletje in njen proces osamosvajanja izpod britanske kolonizacije. Tako se roman Pšenično zrno odvija pred in po 12. decembru 1963, ko so Britanci Keniji vrnili njen »uhuru«, torej neodvisnost, to pa se je simbolno zgodilo s tem, da so na nairobijskem stadionu minuto pred polnočjo ugasnili luči, v temi hitro sneli britansko zastavo, potem pa, ko so luči znova prižgali, je v vetru že plapolala kenijska zastava. Roman se odpre z Mũgom, introvertiranim vaščanom, ki je postal junak, ko je pred časom, ko je bil zaprt v taborišču, sojetnike spodbudil h gladovni stavki, zdaj pa naj bi imel govor na uhuru, potem pa nas – tudi s pomočjo različnih protagonistov – odpelje v desetletje poprej ter nam naslika panoramo (tudi nasilnih) dogodkov, ki so pripeljali do kenijske neodvisnosti.

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...