Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dora in Minotaver

Moje življenje s Picassom
Slavenka Drakulić
Dora in Minotaver
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-284-747-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Dora i Minotaur
Podnaslov izvirnika Moj život s Picassom
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Mateja Komel Snoj

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
390 g
225 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Dora in Minotaver  je veličasten portret ženske, ki je po skupnem življenju in idealih s strastnim genijem doživela zlom. Izjemna ustvarjalka Dora Maar je v knjigi razgaljena skozi svoje turbulentno razmerje s Pablom Picassom, enim največjih genijev 20. stoletja. Dora je bila rojena leta 1907 v Parizu, odraščala pa je v Buenos Airesu. Še pred razmerjem s Picassom je bila priznana fotografinja in ena najbolj izstopajočih figur pariške avantgarde.

Med njuno dolgotrajno zvezo je Picasso Dorino podobo ujel v serijo portretov. V romanu Dora in Minotaver doživljamo pripoved o strastnem in burnem ljubezenskem razmerju skozi glas Dore Maar. Slikar pred nami zraste kot podoba minotavra, ki je precej manj privlačna in precej bolj brutalna, kot bi od razvpitega slikarja pričakovali. Roman, ki se potaplja v globine umetnikove duševnosti, ne bo pustil hladnega nobenega bralca – zaradi živosti opisov postane slikar naš življenjski spremljevalec.

Recenzija Bukla

Roman nosi enak naslov kot Picassova slika iz leta 1936, ki je nastala v začetku ljubezenske zveze med slavnim slikarskim genijem in priznano fotografinjo pariške avantgarde Doro Maar (1907–1997). Pri svojih 54 letih se je Picasso (takrat še vedno poročen z Olgo Hohlovo in ob uradni ljubici Marii Theresi Walter) srečal s komaj 28-letno Doro in si jo izbral za muzo. Njuna zveza je bila v danih okoliščinah vse prej kot običajna, a mlada umetnica, edina od številnih ljubic, ki mu je lahko tako intelektualno kot umetniško parirala, je ob koncu strastne in burne zveze, sredi druge svetovne vojne leta 1943, vseeno psihično klecnila. Pablo jo je v svojih delih pogosto upodabljal kot trpečo in jokavo žensko z moškimi potezami, na koncu pa jo je, podobno kot minotaver, tudi požrl, uničil in si poiskal novo ljubico. Dora se je po napornem razhodu zatekla po psihiatrično pomoč k tedaj še ne tako slavnemu Lacanu, se potem umaknila iz umetniških krogov, odtujila od ljudi in za zmeraj odložila tudi svoj fotoaparat. Slavenka Drakulič (1949), ena najuspešnejših hrvaških pisateljic, ki se v svojih delih pogosto ukvarja s problematiko ženskih travm, s feminizmom in post­komunizmom, je s tem romanom, ki naj bi nastal po »fiktivnih« Dorinih zapiskih, poskušala osvetliti bolečino ženske, ki se je zaradi ljubezenskega razmerja odrekla lastni ustvarjalnosti, hkrati pa je razkrila tudi mnoge temne plati slavnega umetnika.

Renate Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...