Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Izginotje Josefa Mengeleja

Olivier Guez
Izginotje Josefa Mengeleja
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-01-5506-5
Naslov izvirnika La disparition de Josef Mengele

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
245 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > zgodovinski roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Klicali so ga Angel smrti. Njegovo pravo ime še desetletja po koncu druge svetovne vojne vzbuja grozo, poročila o njegovih neusmiljenih poskusih v nemških koncentracijskih taboriščih pa nejevero; njegova dejanja pomenijo mejnik človeške krutosti. A kdo je bil v resnici Josef Mengele? In kdo je postal, ko se je vojna blaznost razkadila?

V svojem zgodovinsko-biografskem romanu uveljavljeni francoski pisatelj Olivier Guez raziskuje zadnje obdobje Mengelejevega življenja, ki se začne z njegovim povojnim pobegom v Argentino. Oprt na številna poročila in na novo odkrito dokumentacijo, se poda za petami najbolj iskanemu esesovskemu zločincu, na lov za resnico o njegovem življenju in smrti.

Recenzija Bukla

Francozi so mojstri literariziranih zgodovinskih romanov, v katerih s pomočjo dostopnih virov poustvarijo življenjepise razvpitih likov iz preteklosti. Takšen je bil denimo izjemen roman Laurenta Bineta HHhH, v katerem je avtor obdelal »češkega klavca« Reinharda Heydricha. Navdahnjen tudi s tem romanom se je francoski pisatelj Olivier Guez (1974) lotil še enega od najbolj zlih esesovskih zločincev, in sicer »angela smrti«, Josefa Mengeleja, zloglasnega in neizmerno krutega zdravnika, ki je v nemških koncentracijskih taboriščih na ljudeh izvajal nedoumljive poskuse. Guez se je osredinil na Mengelejevo povojno obdobje in na njegovo življenje v Južni Ameriki, kamor je pobegnil, s pomočjo na novo odkrite dokumentacije pa rekonstruira njegovo tedanje življenje, polno skrivanja in strahu, med katerim se je spremenil v karikaturo samega sebe. Mediji so ga sicer povzdignili v mitskega zločinca in pogosto poročali o tem, kako se je Mengeleju vedno znova uspelo spretno izmakniti roki pravice, medtem pa je ta bedno bival v revnem predmestju brazilskega velemesta. Dokumentirano!

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...