Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Karbid

Andrij Ljubka
Karbid

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Društvo slovenskih pisateljev
Zbirka Zbirka vileniških štipendistov SEP
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6995-54-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Primož Lubej, Janja Vollmaier Lubej
Spremna beseda Janja Vollmaier Lubej
Urejanje Kristina Sluga, Nana Vogrin
Predgovor Andrij Ljubka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
370 g
264 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ukrajinsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Karbid (2015) je bil uvrščen v ožji izbor petih najboljših knjig leta za literarno nagrado BBC Ukrajine. V slovenščini ga izdaja Društvo slovenskih pisateljev. Duhoviti, satirični in avanturistični roman je postavljen v leto 2015 v izmišljeno ukrajinsko mesto na meji z Madžarsko, osrednje dogajanje pa se plete okoli cvetoče ‘panoge’ – tihotapstva. Knjiga Karbid v slovenskem prevodu, ki jo bomo predstavili na dogodku, je izšla v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Andrij Ljubka (1987) sodi v sam vrh mlajših pesnikov in pisateljev ukrajinske književnosti in pomeni ustvarjalno perspektivo sodobne evropske književnosti. Prejel je že več literarnih nagrad in štipendij, prevajan je v številne jezike ter angažiran pri promociji ukrajinske in evropske književnosti; tudi sam prevaja iz več jezikov (poljščine, hrvaščine, srbščine in angleščine), piše v več žanrih. Diplomiral je na vojaški šoli v Mukačevem, iz ukrajinske filologije na Univerzi v Užgorodu ter iz balkanskih študij na Univerzi v Varšavi. Je tudi kurator dveh mednarodnih pesniških festivalov. V svojem opusu – pesniškem, esejističnem in proznem – izkazuje veliko občutljivost do obrobnih pokrajin evropske kulture.

Recenzija Bukla

Če bi roman Karbid predstavili v treh besedah, bi rekli, da je to roman o mejah, tihotapljenju in stereotipih. Njegov avtor Andrij Ljubka (1987) je eden najvidnejših in mednarodno najprepoznavnejših ukrajinskih avtorjev, Karbid pa njegovo prvo delo, prevedeno v slovenščino. Zgodba se odvija v času po evromajdanskih protestih v majhnem obmejnem kraju Medvedov v Zakarpatju, kjer je večina prebivalcev, ki igrajo po pravilih, revnih, medtem ko so za spretne podjetnike in vrhuško prevarantstvo in podkupnine običajni del sklepanja poslov in jim zagotavljajo precej brezskrbno življenje. Eden od prebivalcev Medvedova je tudi učitelj zgodovine z vzdevkom Karbid, neomajni idealist in patriot, ki dobi zamisel, da bi izkopal tunel v Evropsko unijo, skozi katerega bi postopoma odšli boljši prihodnosti naproti vsi prebivalci ne samo Medvedova, ampak vse Ukrajine. Ko bi bili vsi Ukrajinci naenkrat v Evropi, bi jih ta hočeš nočeš morala sprejeti. Stvar pa se zaplete, ker za izvedbo potrebuje ravno pomoč tistih, ki v njej vidijo vse kaj drugega kot altruistično idejo o pomoči sodržavljanom. Ljubka ustvari slikovit nabor protagonistov, ki še posebej zaživijo v duhovitih in lucidnih dialogih. Tudi ni naključje, da Karbid aludira na Kandida, katerega avtorju Ljubka pripisuje kar nekaj 'zaslug' za še danes podcenjevalni odnos Zahodne Evrope do vzhodnoevropskih držav. Po drugi strani ne prizanese niti lastni državi, stisnjeni v primež korupcije in koristoljubnih posameznikov. Odlično delo, ki ga lahko prebiramo kot duhovito pustolovsko zgodbo ali v njem razbiramo še satirično in ironično podobo sodobne vzhodne Evrope.

Kristina Sluga, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...