Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Materinska knjižica

Katja Gorečan
Materinska knjižica
23,00 € 23,00 € Prihrani 0,00 €
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7165-45-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 16 cm
400 g
152 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Materinska knjižica je poetični roman, ki se v celoti posveča spontanemu splavu v prvem trimesečju. Mami v devetem tednu nosečnosti splavi na službenem stranišču. Kaj se zgodi po izkušnji izgube želene nosečnosti? Ko nastopijo občutki krivde, nevrednosti, osamljenosti, sovraštva do lastnega telesa, podkrepljeni s stiskami pandemičnega zaprtja družbe? Maminih devet mesecev jokanja opazuje glas nerojenega otroka, nezaznamovanega s svetom, v katerega se nikoli ni rodil. Nerojeni otrok nam pripoveduje direktno in tekoče, s pozornostjo do tistih, ki niso po meri družbe. – Abortus incompletus dobi osebno ime in prostor.

Iz knjige

zgodbe, ki so govorile o ženskah, kot je mami, so zapisali drugi v nekaj kratkih stavkih. tisti, ki so pisali zgodbe, niso pustili toliko krvi na službenem stranišču, na pisarniškem stolu, v skladišču in pod bolnišničnim tušem. zato se jim je morda zdelo, da bosta stavek ali dva dovolj. ampak po maminem mnenju je en stavek premalo. »en stavek,« je pomislila, »ne pove ničesar.« »eno poglavje,« je pomislila, »ne pove ničesar.« »doživela si splav« ne pove prav ničesar.

o AVTORICI

Katja Gorečan, pesnica in likovnica, po poklicu vzgojiteljica predšolskih otrok in študentka primerjalne književnosti in literarne teorije, rojena leta 1989 v Celju. Prve pesmi je napisala pri desetih letih. Leta 2007 je izdala prvo pesniško zbirko Angeli istega porekla (Literarno društvo Šentjur) ter prejela nagrado za najboljše delo na natečaju Ljubezen do domovine, svojega kraja, družine, sosedov, drugačnih ljudi s pesmijo Moj Rom.

S pesmijo Pešačenje po sgrafitu je sodelovala na mednarodnem festivalu Castello di Duino (2008).

Leta 2011 je pripravila razstavo slik Mačje leto v KUD-u Franceta Prešerna ter leta 2012 izdala zbirko Trpljenje mlade Hane (Center za slovensko književnost, 2012), s katero je bila izbrana za 15. Bienale mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja, nominirana za Jenkovo nagrado (2013) in izbrana za festival Pranger 2013.

Kot gostja umetnica je bila povabljena s strani indijskega ambasadorja Jayakar Jeroma na sprejem indijske parlamentarne delegacije in Meire Kumar, prve ženske govornice Lok Sabhe.

Risala je za Dutch Design Week 2012 v Eindhovnu  in med potovanjem po Šri Lanki poslikala Hansa surf hostel v kraju Hikkaduwa. S februarjem 2013 je odprla stalno razstavo slik v otroškem gledališču Narrenschloss na Dunaju. Njene slike so razstavljene na Pediatrični kliniki v Ljubljani in v Domu starejših občanov Ribnica. Nekaj časa je delala v vrtcu, kasneje pa vodila pogovorne skupine in ustvarjalne delavnice z bolniki z Alzheimerjevo boleznijo. S svojo poezijo je gostovala v Santiagu de Chile (Sociedad de Escritores de Chile) in v Buenos Airesu (Facultad de Filosofía y Letras in v El Archibrazo). V Maroku se je naučila poslikave telesa s kano in to znanje kasneje uporabila na delavnicah GOZD-ART-a v Rokodelskem centru Ribnica.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...