Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kmetica

Noëmi Lerch
Kmetica

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7018-98-1
Naslov izvirnika Die Pürin
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Alexandra Natalie Zaleznik
Spremna beseda Alexandra Natalie Zaleznik
Urejanje Tanja Petrič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14,5 cm
180 g
67 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
švicarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nagrajeni prozni prvenec mlade švicarske avtorice Noëmi Lerch je nenavadna zgodba o Kmetici in njeni pomočnici, ki se vrne v zapuščeno hribovsko vilo starih staršev, kjer se uči živeti. Kmetica je močna, praktična in stvarna ženska, polna modrih nasvetov. Z izkušenimi, a nevsiljivimi in nemoralističnimi pedagoškimi prijemi uspe sanjaško pomočnico iz sentimentalnih reminiscenc vselej postaviti na realna tla. Uči pa jo tudi sprejemati krogotok življenja in prisluhniti naravi ter srčnosti vsega, kar ju obdaja – soljudi, živali, predmetov in strojev.

Previdno in pozorno briše meje (poimenskega) razlikovanja, človeške identitete se prelivajo in razblinjajo, obstoj pa postane neustavljiva začasnost. Noëmi Lerch ne pripoveduje v širokem epskem zamahu, temveč v minimalistični maniri mikrozgodb in intimnih izpovedi. Gre za večplastno popotovanje v notranjost doživljanja, pri čemer se drznost avtoričinega pisanja odraža v skrbno odmerjenem in ubranem jeziku.

Recenzija Bukla

Kratki roman švicarske pisateljice Noëmi Lerch, ki je obenem tudi njen prvenec iz leta 2015, je premiš­ljen spoj sodobne pisave s tradicio­nalnim življenjem na švicarskem podeželju, pri katerem avtorica izhaja tudi iz poudarjene avtobiografske izkušnje. Pripovedovalka romana, imenovana Pomočnica, je mlada ženska, ki se vrne v švicarske planine v hišo svojih staršev, da bi se tam naučila trdoživega življenja. Ob spominjanju na dedka in babico, ki sta včasih tako živela, da pomislimo, da morda niti nista mrtva, ji je trdna opora Kmetica, druga protagonistka romana, robustna in v kmečkih opravilih vešča ženska, ki ima poleg tega odgovore tudi na vsa vprašanja o življenju. V romanu tako sprem­ljamo naravni podeželski cikel od ene jeseni do druge, ko se pred nami razprejo življenjske perspektive glavnih junakinj, vse dotlej, dokler se Pomočnica, seveda ne sama, poda na novo pot. Občut­ljivi naturalizem.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...