Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Knjiga o Uni

Faruk Šehić
Knjiga o Uni
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-121-0
Naslov izvirnika Knjiga o Uni
Prevod Zdravko Duša
Urejanje Ana Ugrinović

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
360 g
199 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
bosansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob tem je skoraj odveč govoriti, kako sem ljubil življenje,tako zelo, da sem bil pripravljen zanj tudi umreti.

Mustafa Huzar, ki zapisuje Knjigo o Uni, je bipolarna oseba: vojni veteran in pesnik hkrati. Če na trenutke tudi zmore sestaviti okruške svojega življenja, se mu takoj spet razbežijo. Njegovi spomini na bivšo državo, nedavno vojno in ubijanja so "umazani in ogabni", resničnost banalna. Iz labirinta se rešuje s pisanjem.
Pripoved se razveže in zvedri skozi vračanje v otroštvo, predvsem k reki Uni. Stapljanje z naravo in pogled iz kozmične perspektive pomanjšajo človeka, z namišljeno zgodovino vred, na smešnega pritlikavca. Šele banalni predmeti iz osebne zgodovine, zasledovanje lastnih vzgibov in strogo vztrajanje na poti do individualne resnice pripeljejo do smisla, ki je v občutenju enosti z vsemi soljudmi, v zavedanju, da nas veže skupno bivanje.

Faruk Šehić, vodilni predstavnik tako imenovane "poteptane generacije", živi v Sarajevu kot novinar in kolumnist. Knjiga o Uni mu je prinesla nagrado Evropske unije za literaturo in nagrado Meša Selimovića.

»Poštena, dobra, od vojne razrvana proza.«

– Robert Perišić

»Zelena, globoka in divja. Predstavljajte si najlepšo reko,v kateri se boste utopili. To je Knjiga o Uni.«

– Vesna Radman, B92

Recenzija Bukla

Šehić (1970), bosanski pesnik, pisatelj in novinar, predstavnik t. i. poteptane generacije, je s Knjigo o Uni, literarni hvalnici reki, ki je edino, kar balkanska vojna ni uspela uničila, dokazal, da je virtuozen stilist, ki v svojih stavkih mojstrsko preobrača pomene in nam s tem dogajanje izvirno prikaže iz povsem samosvoje perspektive. Glavni junak romana je vojni veteran in pesnik Mustafa Huzar, ki melanholično trpi za nekakšnim posttravmatskim sindromom, iz katerega se, ujet z umazanimi vojnimi spomini v neperspektivni sedanjosti, rešuje s spominjanjem svojega otroštva. Tega je preživljal (tudi) ob Uni, prvobitnem koščku narave, ki se ne meni za človekovo osebno zgodovino. Gotovo eden boljših romanov z območja bivše Jugoslavije, ki je bil v slovenščino preveden v zadnjih letih, je poleg drugih leta 2013 dobil tudi Evropsko nagrado za književnost.

Samo Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...