Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Les Slovènes

Darinka Kozinc
Les Slovènes

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladika
Leto izdaje 2019
ISBN 978-88-7342-279-2
Spremna beseda Megi Rožič, Jernej Vidmar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
340 g
153 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V tem delu Darinka Kozinc pripoveduje zgodbo nekaterih mladih deklet, ki so leta 1937 odšla kot varuške, dojilje in hišne pomočnice – aleksandrinke – v Egipt. Njihova usoda je bila pogosto težka, nekatera so zašla na stranpota, nekatera pa imela srečo, obogatela in si za stalno uredila svoj položaj v družbi. Nemalo je bilo trpljenja, odpovedovanja in domotožja po Vipavski dolini, od koder je večina izmed njih odšla. V Aleksandriji jim je bil zatočišče Azil sv. Frančiška, ki so ga vodile šolske sestre, in so od domovine oddaljenim primorskim ženam nudile kanček zavetja in domačnosti. Tam so se zbirale ob nedeljah popoldne, se družile, tudi kaka ljubezen je vzklila, saj po začetku druge svetovne vojne in italijanski predaji je bilo v Egiptu veliko prekomorcev in drugih mladih primorskih fantov. Zgodba, v kateri se prepletajo resnični dogodki in domišljija, prinaša novo pričevanje o življenju aleksandrink v Egiptu od tridesetih let prejšnjega stoletja do začetka petdesetih let, ko se je v afriški državi razširila revolucija, ki je prisilila v odstop kralja Faruka. Obdobje tuje, evropske prisotnosti v Egiptu se je tako končalo in končala se je tudi doba aleksandrink.

o avtorici

Darinka Kozinc je univerzitetna diplomirana inženirka lesarstva in magistrica biotehniških znanosti. Med letoma 1997 in 2007 je bila ravnateljica Srednje lesarske šole Nova Gorica. Med letoma 2006 in 2010 je bila podžupanja Mestne občine Nova Gorica. Je predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in predsednica Goriškega literarnega kluba Govorica. Živi in dela v Solkanu.

Aleksandrinke se pojavljajo v več njenih delih: Tišina se je uglasila (2011), Pravili so jim aleksandrinke (za otroke, 2008), Les Goriciennes (2016), Krpanke (2019).

Nekatere zgodbe so bile prevedene v srbski, nemški in angleški jezik. Darinka Kozinc je dobitnica več literarnih nagrad, Mestna občina Nova Gorica ji je leta 2017 podelila Bevkovo nagrado. Nekatere zgodbe so bile prevedene v srbski, nemški in angleški jezik. 


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...