Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Najboljše za vse

Roman
Petra Soukupová
Najboljše za vse

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-278-473-7
Naslov izvirnika Nejlepší pro všechny
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Nives Vidrih
Urejanje Mateja Kvartič Dolinšek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
440 g
364 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kako lahko vemo, kaj je najboljše za druge, če sami ne znamo biti srečni?

Desetletni Viktor, ki rad kaj ušpiči, živi v Pragi z materjo Hano, gledališko igralko. Ta pa se ne znajde najbolje ne pri njegovi vzgoji ne v lastnem življenju.

Ko Hana dobi ponudbo za snemanje nadaljevanke, vidi to kot priložnost, kako rešiti svoje težave. Viktorja preseli k babici na deželo in se slepi, da bo zanj najboljše, če bo za­menjal okolje, za njeno mater pa bo odlično, da po moževi smrti ne bo sama.

Viktor se počuti izdan in je toliko bolj obupan, ker ima odločna babica zelo jasne predstave o tem, kakšno naj bi bilo življenje vseh okrog nje. Roman prikazuje Viktorjevo dramatično privajanje na podeželsko življenje in usodo babice, ki se ob njem začne zavedati neizbežnosti bližajoče se starosti.

Petra Soukupová v svoji vrhunski formi ponovno izpričuje, kako spretno se zna poglobiti v zaostrene družinske odnose: v doživljanje otroškega junaka v trenutku, ko ta začuti svojo nemoč v svetu odraslih, in tudi v nemoč odraslih glede njihovih lastnih predstav o sreči.

Recenzija Bukla

Petra Soukupová (1982), avtorica tega romana treh generacij, je na prestižni Akademiji za upodabljajoče umetnosti (FAMU) v Pragi doštudirala scenaristiko in dramaturgijo. Dobro poznavanje obojega je moč opaziti v strukturi in razvoju zgodbe, še posebej pri slikovitih opisih Haninega dela v gledališču in pri snemanju nadaljevanke. Njena službena prezasedenost, življenjski slog in dejstvo, da je mama samohranilka, so vzrok, da se pri vzgoji svojega desetletnega sina Viktorja ne znajde več. Preseli ga na podeželje k svoji mami Evi, ki se začne ob vnuku zavedati svojih bolezni in starostne nemoči. Viktor je divji fant, ki mu gre prav vse narobe in pogosto z najboljšimi nameni zabrede v kaos in težave. Uteho išče v računalniških igrah in obsedenem brskanju po telefonu. Izvrstni in prepričljivi opisi intenzivnih čustvenih stanj, zaostrenih družinskih odnosov in stisk ter nemoči otroškega junaka so odlike, zaradi katerih nam roman ostane še dolgo v spominu.

Sonja Juvan, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...