Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Narkopolis

Jeet Thayil
Narkopolis
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-263-7
Prevod Jedrt Lapuh Maležič
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
450 g
350 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
indijsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Narkopolis se je leta 2012 prebil v ožji izbor za prestižno nagrado Man Booker leta 2012 in postal kultna knjiga. Zadeto poetična epopeja prek prvoosebnega pripovedovalca opisuje zakulisje opijaške in narkomanske scene v indijskem Mumbaju, kamor pripovedovalec prispe sredi sedemdesetih let dvajsetega stoletja. V zgodbo vešče vpleta bizarne »sopotnike«, ki jih srečuje med lebdenjem v indijskem podzemlju, od lastnika opijske beznice do evnuha-prostitutke in kitajskega priseljenca.

Vsak lik v zadimljenem opoju paberkuje o svoji preteklosti, vse zgodbe pa se stekajo v vrtoglavo odisejado, ki sproti objokuje uvedbo heroina v prej idilično opijsko omamo.

Jeet Thayil (1959) se je rodil v Kerali na jugu Indije, kot novinar je delal v New Yorku in Mumbaju. Piše tudi pesmi in librete, uprizarja pesniške performanse in igra kitaro.

Recenzija Bukla

Romaneskni prvenec indijskega pisatelja se je leta 2012 presenetljivo prebil v ožji izbor za bookerjevo nagrado. Jeet Thayil (1959) je indijski pesnik in glasbenik, ki se je v hipnotično zavitem Narkopolisu, ki ga odlikuje pripovedni slog s tudi po več strani dolgimi stavki, potopil v indijsko narkomansko sceno, saj glavni junak prvoosebno pripoveduje o prihodu v opijski Mumbaj v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V avtobiografsko izdatno podloženem delu – Thayil namreč pravi, da so mu droge vzele dve desetletji življenja, večino tega časa je nam reč preživel zadet po lokalih in govoril o pisanju, vendar ni napisal ničesar– avtor vešče predstavlja indijsko podzemlje, v zadimljeni zadrogiranosti na svoji vrtoglavi poti spretno vpleta bizarne sopotnike ter obenem obžaluje prihod heroina v poprej skoraj idilično opijsko omamo. Trainspotting na indijski način.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...