Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Obraz sežganega

Izbor iz literarnih del
Vitomil Zupan
Obraz sežganega

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-514-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Špela Pavlič
Izbor in spremna beseda Aleksander Zorn

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15,5 cm
930 g
956 strani
Tip knjige
fragmenti
Kategorije
leposlovje > fragmenti
biografije in spomini > avtobiografija
leposlovje > kratka proza
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Obraz sežganega Vitomila Zupana je knjiga, ki bo v prerezu izjemnih dogodkov Zupanovih avtobiografskih literarnih del rekonstruirala tok avtorjevega življenja. Namenjena je bralcem, ki šele vstopajo v svet Zupanove proze, kot tudi vsem tistim, ki so z njegovim literarnim ustvarjanjem že dobro seznanjeni, saj iz posameznih odlomkov njegove literature izrisuje svojevrsten dramaturški lok. Izbor odlomkov, pretežno iz del LevitanMenuet za kitaro in Komedija človeškega tkiva, ter obsežno spremno študijo je pripravil Aleksander Zorn.

»Marsikdo bi rekel: če ne bi imeli Vitomila Zupana, bi si ga morali izmisliti! V resnici je ravno nasprotno: če ga ne bi imeli, si ga ne bi mogli izmisliti. Moral je biti.« 
- Mladina

»Nikogar drugega ni, ki bi tako kot on vznemirjal predvojno meščansko in povojno ›komunistično‹ Ljubljano,  ki bi s svojo pojavo in zlasti dejanji poosebljal demonskega posameznika, kakršnega je slovenska kulturna srenja dotlej poznala samo iz literature.« 
- Delo o Vitomilu Zupanu

o avtorju

Vitomil Zupan (1914–1987, Ljubljana) je bil pisatelj, pesnik, dramatik in esejist. V njegovem širokem in raznovrstnem romanesknem opusu izstopajo dela z avtobiografsko noto: Menuet za kitaroLevitan, Igra s hudičevim repom in Komedija človeškega tkiva. Za svoje delo je prejel Župančičevo in Prešernovo nagrado.

Recenzija Bukla

Zupan (1914–1987), morda najbolj avanturističen in nepredvidljiv slovenski pisatelj zadnjega stoletja, je v svojem življenju počel marsikaj, saj je bil tako športnik in erotoman kot tudi partizan in zapornik, za potrebe svojega romanesknega snovanja pa je poglobljeno študiral tudi druge vede od biologije do psihologije, ki so v obliki esejistično podloženih zapisov marsikdaj pronicale v njegova dela. Desetletja kasneje je tovrstna znanost seveda močno napredovala, zato so Zupanove ugotovitve in izvajanja marsikje že tudi zastarela, kar do neke mere vpliva na generalno vrednost njegovega literarnega dela. Pri Beletrini so se zato odločili, da v izboru Aleksandra Zorna, ki je za knjigo prispeval tudi spremno besedo, predstavijo nekakšno Zupanovo čitanko, obsežno kompilacijo na več kot devetsto straneh, v kateri so se pri izboru osredotočili na avtobiografske elemente v Zupanovi prozi (pri čemer je treba biti pozoren na to, da pripovedovalec le ni avtor). Tako v delu z naslovom Obraz sežganega (kakor je bilo naslov njegovi tetralogiji) lahko preberemo ključne dele njegovih najmočnejših del, od Menueta za kitaro, ki še vedno velja za najboljši slovenski vojni roman, in Levitana, ki je slovenskemu zaporniškemu romanu vdihnil novo dimenzijo, do obsežnih delov iz njegovega avtobiografskega romana Komedija človeškega tkiva, v katerem je Zupan obdelal prvih trideset let svojega življenja. Čitanka, ki ponuja reprezentativen vpogled v literarno ustvarjanje Vitomila ­Zupana.

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...