Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prva dama

Roman
Stanka Hrastelj
Prva dama
22,98 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5158-6
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
150 g
127 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Prva dama v minimalističnem slogu in na zgoščen način predeluje svetopisemsko zgodbo lepe Batšebe in kralja Davida. »Sporno« kraljevo ženo obravnava kot arhetip ženske zapeljivke, ki tudi v emancipacijskem smislu prepozna svoje čare in jih, ne glede na sredstva in žrtve, preračunljivo unovči za vzpon po družbeni lestvici.

Stanka Hrastelj je doslej objavila pesniški zbirki Nizki toni (2005), Gospod, nekaj imamo za vas (2009) in roman Igranje (2012). Za literarno delo je prejela več nagrad, med drugim modro ptico za najboljši roman (2012), naziv vitezinja poezije (2007), nagrado za najboljši prvenec (2005) in naziv najboljša mlada pesnica Slovenije (2001).

Recenzija Bukla

Temelj novega, sicer kratkega romana, je avtorica poiskala v svetopisemski zgodbi o kralju Davidu in Batšebi, mladi lepotici iz ljudstva, ki postane njegova žena. Lucidna parafraza ohranja svetopisemska imena, a protagoniste postavlja v današnji čas, v najlepše mesto na svetu, osred njo vlogo pa dodeli častihlepni Batšebi (arhetip ženske zapeljivke), ki ne izbira sredstev pri vzpenjanju po družbeni lestvici. Vendar je bogastvo in družbeni položaj ne osrečita, čustveno praznino pa skuša zapolniti s takšnimi in drugačnimi odvisnostmi, ki jih avtorica tudi precej nazorno popiše. Stanka Hrastelj se v romanu zelo dobro poigrava z različnimi pripovednimi prijemi, od citiranja biblijskih odlomkov, do vpletanja narečnih in pogovornih izrazov, s čimer še poudari provincialnost in plehkost novodobnih bogatašev, pa ne samo njih, ampak kar celotne družbe.

Kristina Sluga, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...