Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prvotnost

Poema o ljubezni
Feri Lainšček
Prvotnost
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-4546-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2003
Ilustracije Jure Engelsberger
Spremna beseda Darka Tancer-Kajnih
Urejanje Irena Matko Lukan

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 16,5 cm
560 g
121 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prvotnost; Poema o ljubezni je prvič izšla že leta 2003, zdaj je na novo zaživela z ilustracijami Jureta Engelsbergerja. Feri Lainšček v delu obravnava vprašanja ljubezni, telesnosti in vpetosti v ta svet in ob tem uporablja samosvoj magični jezik z večpomensko simboliko.
Mladega bralca bo potegnilo v vrtinec ljubezni in v razmišljanje ter iskanje samega sebe. Zreli bralec pa bo v besedilu prepoznal tudi Jungove arhetipe, kolektivno podzavest celotnega človeštva, spominske sledove pračloveške biti.

Feri Lainšček: O zgodbi iz prvotnosti, ki sem jo pisal trikrat
Zgodba o pradavni deklici Njo in njeni arhetipski usodi ima v mojem literarnem opusu posebno mesto. Prvič sem jo zapisal kot eno izmed zgodb v »romanu o plenilcih duš« z naslovom Skarabej in vestalka, ki je bil natisnjen leta 1997. Vživljanje v duhovno bitje mlade ženske, ki je živela pred 6000 leti v krajih na območju današnje Poljske, je takrat potekalo s pomočjo »aktivne imaginacije«, metode, ki sem jo povzel po C. G. Jungu in jo še danes kdaj prakticiram. Po izidu romana Skarabej in vestalka, ki ga je slovenska literarna kritika večinoma obravnavala kot nekakšen »new age« in zato seveda ni mogla razumeti njegovega bistvenega sporočila, sem se naposled odločil, da to zgodbo iz prvotnosti osamosvojim. Nastala je Poema o ljubezni – Prvotnost, ki je bila v samostojni knjigi natisnjena leta 2003, z ogljem pa jo je izvirno ilustriral Zdenko Huzjan. V tej knjigi je natisnjena tudi sijajna študija njenih arhetipskih vzorcev, ki jo na napisal nevropsihiater in psihoanalitik dr. Jože Magdič, eden izmed redkih Slovencev, ki je diplomiral na Jungovem institutu v Zürichu. Zdelo se mi je takrat, da je s tem moje poročilo o potovanju v prvotnost zaključeno in zgodbo lahko končno prepustim njeni usodi. Pa vendar – ob mnogih srečavanjih z bralci, ki so se ob tej knjigi tako ali drugače ustavljali, sem čez čas ugotovil, da zgodbe o pradavni deklici Njo še zmeraj nisem dovolj dobro prevedel »iz jezika pradavnih magov« v bolj razumljiv literarni jezik. Napisal sem tretjo, znova premišljeno, prečiščeno in deloma spremenjeno verzijo, ki nosi naslov Prvotnost, poema o ljubezni in jo je natisnila Založba Mladinska knjiga. Z izjemno pozornostjo, pristopom in veščino jo je ilustriral Jure Engelsberger, ki mi je ob zaključku v osebnem pismu napisal, da je bilo to likovno potovanje v prvotnost na nek način njegovo romanje v Santiago de Compostela. Tudi to mi je potrdilo, da je Prvotnost končno res »prevedena« v jezik našega časa in z novim veseljem vam jo zdaj prepuščam v branje.

o avtorju

Feri Lainšček (1959), pesnik, pisatelj, scenarist, dramatik, urednik, piše za otroke, mladino in odrasle in je, kot pravi sam, samorastnik in samohodec. Za svoje literarno ustvarjanje je dobil številne nagrade in priznanja.

Recenzija Bukla

Ta poetični kratki roman o ljubezni in življenju ima v opusu Ferija Lainščka pomembno mesto, saj je bila zgodba o pradavni deklici Njo najprej del večplastno zasnovanega romana Skarabej in svetalka iz leta 1997. V njem je Njo predstavljala podzavestno sliko glavne literarne osebe Karle in nekakšno utelešenje arhetipa ljubezni ženske, ki se žrtvuje za svojega moškega. Jungovska zasnovana pripoved se je knjižno osamosvojila šest let pozneje, saj je leta 2003 izšla v samostojni knjižni obliki kot Poema o ljubezni – prvotnost. Vnovična izdaja zgodbe o Njo prihaja med bralce v malce spremenjeni in popravljeni različici (z izjemnimi ilustracijami Jureta Engelsbergerja), pri kateri konec zgodbe zdaj ni več tragičen, temveč pomirjujoč. Lirična zgodba o človeku kot iskalcu presežnega.

Samo Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...