Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Splet večnosti

Marguerite Yourcenar
Splet večnosti

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-284-159-1
Leto izdaje izvirnika 1988
Prevod Saša Jerele
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15 cm
313 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Splet večnosti je zadnji nedokončani del družinskega triptiha Labirint sveta in dopolnjuje že prevedeni knjigi V pobožen spomin in Severni arhivi.
V njem se Marguerite Yourcenar posveti življenjski zgodbi svojega očeta Michaela, svetovljana, ljubitelja mondenih letovišč, igralnic in žensk, a tudi nekonvencionalnega starša, ki svojo hčer ob večerih uvaja v francosko književnost, jo v Parizu spremlja v gledališča, muzeje, na koncerte.
Vendar je resnična junakinja romana Jeanne, žena baltskega skladatelja Egona de Revala, protestantka in pisateljica, katere lepota in duhovna širina sta prevzeli tako Michaela, ki se je z njo zapletel v razmerje, kot Marguerite. Rahločutno in bleščeče izrisani ljubezenski trikotnik, ki se prelomi v mračne tone prve svetovna vojna, je ganljiv sklep mojstričinega opusa in ponuja neprecenljiv vpogled v genezo njene osebnosti.

Recenzija Bukla

Zaključni, vendar nedokončani del biografske trilogije francoske pisateljice Marguerite Yourcenar (1903– 1987, prejšnja dva sta V pobožen spomin in Severni arhivi) bi bil najbrž napisan povsem drugače, če Michal, avtoričin oče, ki je v osnovi glavni lik tega literarnega življenjepisa, ne bi dobil pisma Jeanne, žene baltskega skladatelja Egona de Revala in družice na poroki, s katerim ga je ta povabila, da bi del poletnih počitnic preživel v njihovi vili. Michal in Jeanne tako postaneta ljubimca, nad njo pa je očarana tudi Marguerite Yourcenar. Zato se knjiga v srednjem delu posveti tudi njenemu življenju, v prekrasnem prikazu dogajanja v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju pa pred nami splete nekakšno različico postviktorijanskega romana, s to razliko, da gre za resnične zgodbe, ko je visoka (francoska pa tudi evropska) družba živela povsem drugače kot danes. Splet večnosti kot zaključek pomembnega prevajalskega in založniškega projekta.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...