Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zaljubljeni jetnik

Jean Genet
Zaljubljeni jetnik

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Center za slovensko književnost
Zbirka Aleph
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6789-37-0
Naslov izvirnika Un captif amoureux
Leto izdaje izvirnika 1986
Prevod Suzana Koncut

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
650 g
438 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Genet je leta 1970 Jaserju Arafatu obljubil pričevanje o palestinskem boju, a knjiga Zaljubljeni jetnik (1986), ki je plod te obljube in je nastajala skoraj petnajst let, je vse kaj drugega kot pravoverno ideološko opredeljeno poročilo.

Delo res popisuje obdobje njegovega bivanja med palestinskimi borci in begunci ter tudi sodelovanje s Črnimi panterji, a Genet v teh spominih na svoje aktivistično obdobje ohranja popolno avtorsko svobodo. Vse do zadnje strani se Genet sprašuje, kakšen je je bil njegov položaj znotraj palestniskega boja, kako lahko nastopa kot njegova priča in koliko je pričevanje sploh mogoče.

Genet, ki je ostajal zvest osebnemu, večplastnemu videnju resnice, ne pa kakšni junaški, revolucionarni, kolektivni retoriki, je pisanje pojmoval kot izdajo, laž, in je torej to knjigo ter s tem svoje celotno delo sklenil z razmislekom o položaju priče, o pojmu resnice in transparentnosti. Zaljubljenega jetnika zato lahko beremo kot njegov literarni testament, delo, ki s svojim dopolnjevanjem izničuje samo sebe.

Recenzija Bukla

Jeana Geneta (1910– 1986), francoskega pisatelja, dramatika in aktivista, v slovenščini že dobro poznamo (denimo roman Dnevnik lopova, drama Služkinji itn.), Zaljubljeni jetnik pa je njegovo postumno izdano obsežno delo, v katerem opisuje svoje polletno bivanje med palestinskimi borci in begunci leta 1970 (da bo o tem pisal, je obljubil Jaserju Arafatu) in njihov boj za svobodo. Genet je pri tem uporabil unikatno formo, nekakšno fragmentarno mešanico žurnalističnega poročila, eseja in romana, v katerem se je z vso iskrenostjo spustil med te ljudi in skušal razumeti ter poustvariti njihovo življenje in njihova dejanja. Poročilo priče, ki se je zavezala, da bo govorila resnico, ki pa jo bo hkrati osvetlila s svojo avtorsko umetniško lučjo.

Samo Rugelj, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...