Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zlato

Chris Cleave
Zlato
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-2874-8
Naslov izvirnika Gold
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Miriam Drev
Urejanje Barbara Jarc

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
520 g
447 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kate in njena najboljša prijateljica ter hkrati največja tekmica Zoe sta vrhunski športnici, ki si želita osvojiti olimpijsko zlato v dirkališčnem kolesarstvu. Na poti do tja s silovito voljo in odločnostjo presegata meje telesne in čustvene zdržljivosti. Toda to ni edina bolečina, s katero se spopadata. Sophie, Katina osemletna hči, se bojuje z levkemijo – skrbeti za bolnega otroka pa je olimpijada starševstva …

Zlato je zgodba o tem, kaj nas žene k uspehu – in kaj smo zanj pripravljeni žrtvovati. Zgodba o odrekanju, ki to hkrati ni. In zgodba o tem, kaj je v življenju zares pomembno.

Angleški pisatelj Chris Cleave (1973) je po izobrazbi psiholog. Prepričan je, da se ljudje z leti razvijamo in rastemo, in enako se razvijajo in rastejo tudi liki v njegovih romanih. Razmere se lahko v trenutku spremenijo, ljudje pa se na to odzivamo vsak po svoje. V slovenščino je preveden tudi njegov roman Druga roka.

Recenzija Bukla

Srce tega športnokolesarskega romana je odnos med Kate in Zoe, ki sta že petnajst let največji prijateljici, a tudi največji tekmici. V knjigi je prizor, ki lepo ponazarja njuno razmerje. Ko se enkrat preganjata po cesti, niti ne na uradni dirki, se sprva nedolžno primerjanje trenutne telesne pripravljenosti nenadoma spremeni v brezglavo dirko na življenje in smrt. Točko brez vrnitve namreč predstavlja semafor, ki je tik pred tem, da bo iz oranžne preklopil v rdečo, kar Kate v zadnjem trenutku, tudi zato, ker pomisli na svojo Sophie, osemletno hčerko z levkemijo, zaradi katere se je odpovedala dobršnemu delu svoje športne kariere, vseeno prisili, da v zadnjem trenutku zavre, medtem pa Zoe, ki ji smrt brata Adama še vedno diha za vrat, požene naprej, prevozi rdečo, prileti v avtomobil, ki je ravno speljeval ... Športni milje romana, ki mu končni cilj predstavlja kolesarski finale na olimpijskih igrah v Londonu, je angleški pisatelj Chris Leave (1973), pri nas že znan po prevedenem napetem delu Druga roka, zasnoval ravno za te športne igre leta 2012. Zlato pa skuša poustvariti bivanje športnika, ki mora svojemu športnemu cilju marsikdaj podrediti vse svoje življenje, obenem pa se znati sprijazniti tudi s tem, da ima življenje z njim včasih drugačne načrte.

Samo Rugelj, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...