Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Anomalija

Hervé Le Tellier
Anomalija
34,99 € 34,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-01-6517-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika L'anomalie
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Janina Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
460 g
368 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nodierova nagrada 2022

Desetega marca 2021 s pariškega letališča vzleti letalo na poti v New York; na krovu je 243 potnikov. Med letom naletijo na močno turbulenco, a po mučnem premetavanju pilotu uspe varno pristati. Pa vendar …

Tri mesece pozneje pa se zgodi nekaj nepredstavljivega, anomalija v vesoljnem redu, nenaraven pojav, ki ga ne zna nihče pojasniti, in 243 potnikom se življenje za vedno spremeni – prav tako pa tudi vsem drugim; anomalija zamaje temelje njihovega obstoja, vere, njihovih najosnovnejših prepričanj o zakonitostih našega sveta.

Kako se ljudje spopademo s spoznanjem, da je vse, kar smo doslej jemali za samoumevno, vredno toliko kot nič?

Francoska literarna senzacija desetletja

Sodobni francoski pisatelj, esejist in novinar Hervé le Tellier se je doma in v tujini proslavil z več romani in zbirkami kratkih zgodb, največji literarni uspeh pa brez vsakršnega dvoma požel z zadnjim romanom, Anomalijo. Pripoved o nenavadnih dogodkih, povezanih z letalom, ki odleti iz Francije v New York, je tudi svojevrstna anomalija v literarnem svetu.

Zgodba, v kateri spremljamo enajst osrednjih likov, je s kompleksno zgradbo, jezikovnim igračkanjem in razmislekom o verodostojnosti trenutne realnosti, takoj po izidu leta 2020 preplavila Evropo in navdušila bralstvo.

Prestižna Goncourtova nagrada

Prestižna nagrada za roman je bila tako rekoč samoumevna. Virtuozni hibrid klasičnega romana in oulipojevskega eksperimenta, v katerem se stapljajo žanrski elementi kriminalke, trilerja, znanstvene fantastike in filozofije, je plodovitemu francoskemu pisatelju prinesel najpomembnejšo francosko literarno priznanje, Goncourtovo nagrado, njegova prodaja pa je kmalu dosegla milijonsko naklado. Knjiga je namreč kmalu po razglasitvi zmage postala druga najbolj prodajana dobitnica Goncourtove nagrade v zgodovini (po Ljubimcu Marguerite Duras).

Njen status v sodobni francoski književnosti so potrdili tudi slovenski študentje francoščine, ki so v okviru projekta Goncourtova nagrada – slovenski izbor romanu podelili prvo mesto.

 

Recenzija Bukla

Francoski pisatelj Hervé Le Tellier (1957) je tudi jezikoslovec in član mednarodne literarne skupine Oulipo, kamor so med drugim spadali tudi Raymond Queneau, Georges Perec in Italo Calvino. Sprva je delal kot novinar in veliko pisal o znanosti, v zadnjih treh desetletjih pa je ustvaril obsežen knjižni opus, tudi romaneskni, vendar se je (mednarodno) prebil ravno z veliko prodajno uspešnico Anomalija. Zanjo je leta 2020 prejel tudi Goncourtovo nagrado, s tem pa je žirija pokazala, da je pripravljena nagrajevati res raznovrstna leposlovna dela. Anomalija je mešanica različnih žanrov in različnih pripovednih pristopov. V prvem delu avtor pred nami v šegavem slogu naniza paleto prepričljivo izrisanih izvirnih likov, ki vsak po svoje igrajo pomembno vlogo v svojem okolju, bodisi da gre za morilca po naročilu, ki je svojo veščino ubijanja izpopolnil do vrhunca, za pisatelja, ki še ni napisal svojega hita, arhitekta, ki ima težave s postavitvijo svojega novega nebotičnika, ali pa izjemno nadarjeno odvetnico, ki je tik pred tem, da začne zastopati farmacevtsko korporacijo s sumljivo etiko. Ves čas pa se v ozadju omenja let iz Pariza v New York, na katerem so bili tudi naši junaki, kar se v nadaljevanju preobrne v eno presenetljivejših pripovednih smeri, ki bi jo kdo lahko imel za znanstveno fantastiko, kdo drug za filozofsko in znanstveno razpredanje ne samo o naravi resničnosti okoli nas, temveč tudi nas samih, spet tretji pa za res izviren literarni eksperiment. Povedati kaj več o tem, kam Le Tellier odpelje zgodbo, bi bilo podobno, kot če bi vam kdo pred branjem kriminalke povedal, kdo je morilec, tako da lahko vsem, ki uživajo v francoski literarni bistroumnosti, pred poletjem samo toplo priporočim branje tega inteligentno spisanega in odlično prevedenega romana.

Samo Rugelj, Bukla 166

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...