Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Luknje

Zgodba stranpoti
Andrej Blatnik
Luknje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-277-253-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
390 g
258 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Glavni junak neprevidno zleze iz svoje luknje, ki jo je, tako kot drugi nesrečniki, izkopal, napolnil s konzervami, v čakanju, da kataklizma na površju mine. Preživi nasilno srečanje in se s svojim rešiteljem poda na reševanje sveta – s pomočjo umetnosti, kar se še njemu zdi precej donkihotsko. Čeprav je bil roman Luknje zastavljen kot antiutopija, je v nekaj kratkih mesecih začel opisovati našo sedanjost in dileme, ki se nam postavljajo. Je med neskončno izbiro poti, ki se cepijo, mogoče izbrati pravo ali vse vodijo samo nazaj, morda celo še v hujše preizkušnje?

Roman duhovito preigrava najrazličnejše žanre, od dialoškega do dokumentarističnega romana, s številnimi referencami na jugoslovansko politiko in popkulturo, kot smo pri Blatniku vajeni, pa tudi na klasična dela svetovne književnosti. A suspenz junakove misije priklene tudi bralca, ki bo kakšen namig na kulturno zgodovino spregledal.

Recenzija Bukla

Dvanajst let je minilo od prejšnjega romana Spremeni me! priznanega pisatelja in publicista Andreja Blatnika, ki je vmes napisal kar nekaj drugih knjig (med drugim kratkoprozni zbirki Saj razumeš? in Ugrizi ter strokovnejši knjigi Pisanje kratke zgodbe in Izdati in obstati), vendar se za njegov novi roman Luknje zdi, kot da ga je nalašč tako dolgo pripravljal ravno za letošnjo pomlad. V romanu, v katerem Blatnik premišljeno preigrava različne žanre in pripovedne pristope, ki bralca nagovarjajo v že skoraj ponarodelo blatnikovski maniri, se kar naenkrat znajdemo v distopični sedanjosti, sumljivo podobni paniki pred zategovanjem pandemične karantene, med katero začne zmanjkovati vsega, in človeku ne preostane skoraj nič drugega, kot da se zateče v luknjo, ki jo sam izkoplje, in tam počaka, da kataklizma na površju mine. Ko junak spet zleze iz luknje, pa se zgodba preobrne, saj se skupaj s svojim rešiteljem poda na svojevrstno, skoraj donkihotsko pot reševanja sveta s pomočjo umetnosti. Luknje so tako novodobni metafikcijski roman, s katerim se Blatnik v osveženi verziji vrača k svojim romanesknim začetkom iz osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Samo Rugelj, Bukle 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...