Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Predanost

Pesmi
Vinko Möderndorfer
Predanost
23,90 € 23,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7018-00-4
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Peter Kolšek
Urejanje Orlando Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 15 cm
430 g
291 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pred nami je izbor pesniškega ustvarjanja Vinka Möderndorferja ob njegovi šestdesetletnici. Möderndorferjev pesniški opus šteje zavidljivih sedemnajst zbirk, v njih pa je okrog 1000 naslovov.

V izbor jih je avtor uvrstil 216, pri čemer prvih treh mladostnih zbirk ni upošteval. Kar pomeni, da prinaša Predanost petino njegovega pesniškega ustvarjanja. Möderndorferjeva poezija je kot vsaka močna ljubezenska lirika neposredno povezana za avtorjevo eksistencialno nujno: dobra ljubezen je zelo pomembna notranja opora. In prav o tem govori, razumljivo, zadnja pesem tega izbora: Med enim in drugim poljubom. Tako mineva in mine življenje.

Recenzija Bukla

Möderndorfer je vsestranski umetniški ustvarjalec, pri katerem je poezija – četudi je do zdaj izšlo kar sedemnajst zbirk – vendarle nastajala nekako v senci dram, romanov, zgodb in filmov. »Prepričan sem, da mi je poezija večkrat rešila življenje,« začne pesnik spremno izpoved (vzporedno s spremno besedo Petra Kolška) v knjigi, ki ob šestdeset­letnici predstavlja prerez njegovega liričnega dela. Kolšek umešča Möderndorferjevo ljubezensko poezijo nekam med Zlobca (predana) in Svetino (erotizirana), čemur izbor več kot dvestotih pesmi pritrjuje. Najdemo pa tudi drugo tematiko (Oče naš, Kaj so mi dali starši, Dvanajst pesmi iz črne kronike …), v pesmih, ki so eksplicitno socialne, se spuščajo v slovenski ideološki razkol, so družinske (Draga moja hči) ali izražajo človekov odnos do sebe (Položil sem dlan na rob večera). Večinoma so vendarle romantične in čutne, sama čustva pa običajno niso izpostavljena, temveč jih najdemo le kot brezimno luknjo, ki jo pesnik tenkočutno oriše z njenimi robovi. In seveda se ob pesmih zdi, da je ženska ena sama: Eksistenca.

Žiga Valetič, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...