Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zalezovanje žnrka

Na kant v osmih kantih
Lewis Carroll
Zalezovanje žnrka -10%
17,91 € 19,90 € Prihrani 1,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Suspenz in Harlekin
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6445-58-0
Naslov izvirnika The Hunting of the Snark
Podnaslov izvirnika An Agony in Eight Fits
Ilustracije Henry Holiday
Prevod Branko Gradišnik
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,4 x 14,5 cm
360 g
160 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
knjige umco
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zalezovanje žnrka je historično gledano eno najpomembnejših novoveških pesniških besedil sploh. Danes velja za avantgardno napoved poznejšega eksistencializma in absurdizma. Je tudi neznansko zabavna in duhovita nesmiselna pesnitev, ki je po 130 letih še vedno živa in se bere in ponatiskuje. Pesem govori o neuspešni odpravi, ki v eksotičnih krajih skuša uloviti bajeslovnega žnrka (orig. snarka). Odprave se udeležuje 9 mož in 1 bober. Za udeležence je značilno, da se njihovi poklici začenjajo vsi po vrsti na črko B. Tekst je posejan s skritimi ugankami in namigi, ki omogočajo nenehno izhajanje novih (bolj ali manj navideznih) povezav med posameznimi elementi – Carrollu se je torej posrečilo po demiurško ustvariti prepričljiv, čeprav alogičen svet. Gradišnik je mojstrsko prestavil tekst, tako da je ohranil vse elemente puzzla, knjigi pa so dodane originalne hudomušne risbe Henryja Holidaya.

Lewis Carroll (s pravim imenom Charles Lutwidge Dodgson, 1832–1898) velja za enega najbolj vplivnih in največkrat navajanih angleških piscev. Pri nas imamo kar nekaj prebesedenj njegovih znamenitih dveh knjig o Alici. V Carrollovem pisanju je očitno dovolj privlačnih vsebin, da zlahka tekmuje z današnjo ponudbo, pa čeprav gre za besedila, ki so nastala v 19. stoletju. Bistvo teh vsebin je kombinacija humornosti in skoraj matematične lingvistične spretnosti. Njegove lahkotne in premišljene besedne igre, logika in fantazija so med Carollovo bralno občinstvo zasidrale tako otroke kot tudi literarno elito in na svojevrsten način zaznamovale moderno kulturo.

Recenzija Bukla

Charles Lutwidge Dodgson (1832–1898), bolj znan po svojem pisateljskem psevdonimu Lewis Carroll, je bil vpliven angleški pisatelj in pesnik, profesor matematike in logike, anglikanski duhovnik in fotograf. Njegovo najbolj znano delo je gotovo Alica v čudežni deželi in njeno nadaljevanje Skozi zrcalo in kaj je Alica našla na drugi strani. V zadnjem času pa smo dobili kar dva njegova prevoda, in sicer znamenito pesnitev Zalezovanje žnrka (založba UMco) in pisma številnim otrokom Carrollovih sorodnikov in znancem, ki so izšla v knjigi Le kaj je pisal svojim Alicam (Študentska založba). Oboje je več kot odlično poslovenil eden naših najboljših ­besedotvorcev Branko Gradišnik, ki je v spremni besedi k žnrku napisal, da je v Carrollovem pisanju očitno dovolj privlačnih vsebin, da lahko tekmuje z današnjo ponudbo, pa čeprav so njegova besedila nastala v 19. stoletju. ­Pesnitev o žnrku je posejana s skritimi ugankami in namigi ter govori o neuspešni odpravi devetih mož in enega bobra, ki v eksotičnih krajih skušajo uloviti to bajeslovno bitje. V pismih, ki jih je na videz zapet in drobnjakarski profesor pisal različnim deklicam in dekletom, pa poleg njegove uglajenosti zažari tudi velika imaginativna moč, iskrivost in igrivost njegovega ­pisanja.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...