Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Iz neba do dna

Nove srčnice
Manca Košir
Iz neba do dna
15,00 € 15,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,45 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Zenit
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-94910-9-6

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17 x 15 cm
180 g
175 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Manci Košir so se pred dobrim desetletjem začele po navDihu zapisovati srčnice. Ob njenem 70. rojstnem dnevu leta 2018 je izšla prva zbirka Iz trebuha in neba, pet let pozneje pa se je na lističih nočne omarice, na kuhinjski mizi in med stranmi prebranih knjig nabral nov paket srčnic, ki so še bolj drzne, še bolj neposredne in razsvetljujoče. V slovenski literaturi je poezija Mance Košir mali fenomen. Pokazalo se je namreč, da ljudje prebirajo srčnice v tolažbo sebi, hudo bolnim in umirajočim. Ker govorijo o smrti nežno – tako, da se je nehamo bati. Saj smrt je naša mati, pravi Manca. Od rojstva naprej je z nami in ob smrtni uri bo odprla milo naročje Večnosti, ki je naš dom. Življenje se ne konča, življenje se samo preobraža. Ko nam bo smrt zatisnila veke, bomo zrli globoko. Takrat bomo prepoznali svoje resnično ime: Njegovo.

PASTI NAVZGOR

Med nebom in zemljo ni ene smeri.
Po navadi gre od spodaj navzgor –
z delom, samouresničevanjem, zavedanjem.
A tako ne prideš zares gor.
Do tja ne vodijo napori,
ni narisanih poti,
ne pomaga tuhtanje prečutih noči.
Če se zgodi, samo debelo gledaš.
Kar padel si navzgor!

***

Vsaka človeška skupnost je imela in bo zagotovo imela v prihodnje med sabo pesnike in pesnice, ljudi, ki so navdahnjeni, nagovorjeni in poklicani, da pojejo, pišejo in ohranjajo smisel, najprej zase, predvsem pa za celotno skup­nost, ki bi brez tega nevidnega veziva zagotovo razpadla.
/…/
Manca v pretresljivo lepi in slutljivi pesmi Počitnice prikliče pred nas angele, ki jih je ugledala s svojimi notranjimi očmi, nenadoma so tukaj, kopajo se kot otroci, morebiti samo v spominu, a njihova prisotnost je zagotova, saj bivajo v pesmi: »Spuščeni iz neba na dno, kjer so si priredili zabavo.« Torej prihajajo med nas iz neba, ne z neba; saj tisto nebo ni nad nami, marveč edino v nas. Topos teh pesmi je brezmejnost, širjave in globine notranjega sveta, ki ga pesnica imenuje s temi pretresljivimi verzi: »Med Nebom in Zemljo so nevidne poti. / Po njih padajo zvezdni utrinki / in se vzpenjajo duše umrlih ljudi.«


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...