Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Poezije
29,50 € 29,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,89 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Neminljivi
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-278-426-3
Spremna beseda Jože Faganel, Jure Zupan
Urejanje Jože Faganel, Jure Zupan

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
640 g
286 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prešeren za sodobnega bralca

Pričujoča izdaja Poezij stopa pred najširše sodobno bralstvo obogatena s številnimi razlagami manj znanih besed in pojmov tik ob pesmih, ki jih je pripravil znanstvenik nehumanistične stroke dr. Jure Zupan, in prijaznejša recitatorjem, za kar je poskrbel Jože Faganel.

Prešernove Poezije s sprotnimi opombami bralcu dajejo uvid v različne vidike pesnikovega ustvarjanja. S tem pogled na Prešernovo delo, osredinjen samo na vsebino in oblikovnost, pomembno dopolnjujejo z velikokrat spregledanega vidika. Opombe k Prešernovim Poezijam namreč opozarjajo na širino pesnikove splošne, klasične in literarne izobraženosti, v kateri je našel ne samo osebe, mite, izraze in primerjave, ampak tudi motive in povezave s svetovnimi dogodki od antike preko srednjega veka in renesanse do revolucionarnih dogodkov prve polovice 19. stoletja. Prešeren ni bil samo intelektualec, ampak tudi človek iz ljudstva; človek, ki je dobro poznal vse strani življenja, od trdega kmečkega dela svojih najbližjih, posvetnega življenja takratnih ljubljanskih meščanov, političnih spletk uradništva, različnih stanov in cenzorjev, delovanja duhovnikov pa tudi sprenevedanja, do razgrajaškega veseljaštva plemstva ipd.

Pričujoča izdaja Poezij uredniško sledi upoštevanju načela, da se poezija uresniči z recitacijo, zato bralcu ponuja ustrezna naglasna znamenja. Dodani sta tudi spremni besedili dr. Jureta Zupana in Jožeta Faganela, stvarno, krajevno in imensko kazalo ter statistični pregled najpogostejših samostalnikov, glagolov in pridevnikov v Prešernovih pesmih.

Recenzija Bukla

»Prešeren za sodobnega bralca« je svoje spremno besedilo k tej čudovito oblikovani knjigi naslovil dr. Jure Zupan, ki je (skupaj z Jožetom Faganelom) zbral in s številnimi opombami opremil poezijo našega velikega poeta. Zupan, po izobrazbi fizik in kemik, ki se interdisciplinarno ukvarja tudi z jezikoslovjem, je prepričan, da je razumevanje Prešernovega pesniškega dela trd oreh za marsikaterega bralca, še posebej za mlade, ki se prvič srečujejo z njim. Z umestnimi in smiselnimi pripombami je tako bralcem omogočen boljši uvid v različne vidike avtorjevega ustvarjanja. Daljši razmislek o jezikovni podobi in zvočnosti pa tudi recitiranju in pravilni rabi naglasnih znamenj v Prešernovih pesmih je uvodoma prispeval tudi profesor Jože Faganel. Posebna izdaja, ki si zasluži mesto na vaših knjižnih policah.

Renate Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...