Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Lunin koledar

Praznična pesniška pratika
Boris A. Novak
Lunin koledar
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-277-249-9

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
650 g
522 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija

Povej naprej

Založnik o knjigi

"Zgodovina človeškega rodu je zgodovina koledarjev, ki nam urejajo ritem življenja. Že od nekdaj koledarji odsevajo svetlobo Sonca, Luninih men in zvezd, menjave letnih časov, sosledje takih in drugačnih praznikov. Koledarji uravnavajo naš odnos do narave, dela, intime in družbe, se pravi – do vsega bistvenega. Prav zato je bila izdelava koledarjev zmeraj privilegij verskih in državnih oblasti. Največji vladarji svetovne zgodovine so uvajali nove koledarje, kot npr. Julij Cezar julijanski koledar ali papež Gregor gregorijanski koledar, ki ga še zmeraj uporabljamo.
Zato ni naključje, da je cezarska gesta koledarja zamikala tudi mene, ki sem pesniški absolutist. Po epski norosti, eposu Vrata nepovrata, ki obsega kar 44.000 verzov v treh knjigah na 2.300 straneh (2014-17), sem zdaj sestavil tudi Lunin koledar, v katerem je vsak dan v letu predstavljen s svojo pesmijo. Ali to pomeni, da ima v letošnjem prestopnem letu ta knjiga 366 strani? Ne, ima jih veliko več! Gregorijanski koledar je zame namreč prekratek, zato sem rednim dnevom dodajal vzporedne, znanim mesecem pa neznane in neznanske: tako ima NOVakovskI TEDEN vsaj 12 dni (poleg običajnih dni so tu še osmek, devetek, desetek, enajstek in dvanajstek), v NOVakovskEM LETU pa decembru sledijo fantastični meseci undecimber, duodecimber, tredecimber, quattuordecimber in quindecimber. Letnih časov je pet. V skladu s svojo poetiko, ki jo uveljavljam od prvenca Stihožitje (1977) in prve zbirke za otroke Prebesedimo besede! (1981), čutim tudi v Luninem koledarju nezadržno potrebo po tem, da prebesedim stare, zlizane in blede besede, da domača imena dnevov in mesecev preimenujem z močjo jezikovne domišljije. Tako januar postane pijanuar, petku pa včasih sledi šepetek (dan, ki je še petek, še bolj pa mali šepet spomina in nežnosti).
Sledeč koledarski logiki, kjer se menjavajo delovni in praznični dnevi, dnevi žalosti in dnevi veselja, sem v svojem koledarju kombiniral pesmi za odrasle in pesmi za otroke, ljubezenske in družbenokritične, žalostinke ob obletnicah smrti in hvalnice za rojstne dneve, stare in nove pesmi. Kajti, koledar je kolo in dar. S pesnjenjem in komponiranjem te zbirke sem imel veliko veselja. Zato se podnaslov Luninega koledarja glasi: Praznična pesniška pratika." - Boris A. Novak

Recenzija Bukla

Če imate radi poezijo in če bi si želeli vsak dan privoščiti vsaj eno pesem, potem bo kot nalašč za vas nova pesniška knjiga Lunin koledar Prešernovega nagrajenca Borisa A. Novaka, ki mu je pred nekaj leti pri založbi Goga izšel tridelni epos Vrata nepovrata, za katerega je bil tudi nagrajen. Novak je tudi k tej knjižni formi, ki je značilna tudi za knjige, namenjene čuječnosti in ukvarjanju s samim seboj, s svojim občutljivim posluhom za jezik pristopil izrazito izvirno, saj je v koledar dodal še kak mesec zraven in svojstvena poimenovanja zanje – določeni tedni imajo tudi osem dni ali celo več ipd. Novak nas s to knjigo opominja, da veliko dni v letu s seboj nosi spomine na rojstva in smrti, na srečanja in ločitve, vanjo pa je dodal tudi pesmi, ki jih je posvetil pisateljem, igralcem ter drugim, s čimer je izpisal tudi svojevrsten osebni leksikon slovenskega duha. Knjiga, ki jo lahko berete tudi kot dodatek k Vratom nepovrata.

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...