Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Prežeta s soljo

Raynor Winn
Prežeta s soljo
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Aktivni mediji
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-94511-9-9
Naslov izvirnika The Salt Path
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Jolanda Blokar
Urejanje Matej Horzelenberg

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
490 g
347 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje > potopisi
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Soočena z novico o njegovi smrtni bolezni, obsojena na odvzem njunega doma in izgubo vira dohodkov Raynor in Moth spontano sprejmeta pogumno odločitev: šla bosta na več kot tisoč kilometrov dolg pohod po znani poti na jugozahodni britanski obali: od Somerseta do Dorseta, čez Devon in Cornwall.

Z le najnujnejšo opremo na ramenih živita divje življenje v vremenskih preizkušnjah starodavne pokrajine na robu pečin, morja in neba. A z vsakim novim korakom, srečanjem in izzivom na poti se njun pohod spreminja v vse bolj izjemno popotovanje.

Prežeta s soljo je iskrena, vitalistična resnična zgodba o sprejemanju gorja in o zdravilni moči narave. In ne nazadnje: je zgodba o domu, o tem, da ga lahko izgubimo, ponovno izgradimo in zopet najdemo na povsem neslutene načine.

Vse slabo naju je zadelo kot plimni val, ki bi naju odplaknil, če se ne bi znašla na poti. Popotovanje nama je posesalo vsa čustva, izpilo vso moč in voljo. Potem pa naju je narava kot od vetra skrotovičena drevesa ob poti preoblikovala v novo obliko, ki je lahko prenesla vsakršno neurje s svetlega novega morja.

Najin svet se je spreminjal in ko naju je pot vlekla naprej med morjem, nebom in skalami, so njegovi robovi bledeli. Postajala sva eno z divjim robom, ki sva ga poselila, najin zagon pa je na novo določala solna pot, po kateri sva hodila.

O AVTORICI
Odkar je Raynor Winn prehodila Jugozahodno obalno pot, je postala redna pohodnica in piše o naravi, brezdomstvu in divjem kampiranju. Zdaj z možem Mothom in njunim psom Montyjem živi v Cornwallu. To je njena prva knjiga.

Recenzija Bukla

Precej drugačen potopis po angleški obali. Knjiga Prežeta s soljo je izvirno izšla leta 2018 in se v deželi, kjer je potopisno pisanje in pisanje o naravi najbrž najbolje razvito, hitro uvrstila med najboljše potopise zadnjega obdobja. Če vam povem, da sem bil ob branju presenečen, sem povedal premalo. Ne gre namreč za pohajkovanje dveh zakoncev v zrelih letih, ki se odločita, da bosta prehodila in doživela Jugozahodno obalno pot, nekaj več kot tisoč kilometrov dolgo označeno traso, ki jo štejejo za najdaljšo tovrstno pot v Veliki Britaniji. Zakonca Gaynor in Moth, slednji povrhu vsega boleha za neozdravljivo in napredujočo boleznijo, se na pohod odpravita iz nuje: po poslovnem neuspehu sta leta 2013, tako kot še mnogi drugi, ostala brez strehe nad glavo in brez prihrankov, tako da sta praktično čez noč postala brezdomca. Vendar pa se namesto smiljenja samemu sebi spravita na pustolovščino svojega življenja, ki je po poteku daleč od kakšnih rekordov ali uživanja prelepe okolice, pač pa v notranjem bistvu skriva postopno zorenje glavnih junakov, ki se nazadnje razlije tudi navzven. Potopis kot napeta socialna drama, ki bi jo v film skoraj moral adaptirati kakšen Ken Loach, njegov naboj pa je tako močan, da letos spomladi v Veliki Britaniji izide tudi njegovo nadaljevanje z naslovom Wild Silence (Divja tišina).

Samo Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...