Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prenos pravljic v raznotere pojavne oblike in umestitve

Zbornik simpozija 16. Pravljičnega dne Mariborske knjižnice, Maribor, 16. novembra 2016
Jerca Cvetko, ... [et al.]
Prenos pravljic v raznotere pojavne oblike in umestitve
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mariborska knjižnica
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-91416-5-6
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Meta Blagšič, Lea Hedl, Maja Logar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17,5 cm
590 g
201 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
leposlovje > pravljice in miti
književnost in jezikoslovje > literarna teorija
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mariborska knjižnica je izdala monografijo s prispevki simpozija 16. Pravljičnega dne. Odeta je v pravljično prozo Pohorja, združuje čas in zgodbe bogate pripovedovalske tradicije in dejavnosti, likovne prostore in slovensko ilustracijo ter razmišlja o umetnosti pripovedovanja in njenih povezavah z gledališkimi praksami. Strokovne usmeritve, praktične in teoretične pristope povezuje v vsesmerna sobivanja.

Avtorji besedil: Jerca Cvetko, Ana Duša, mag. Špela Frlic, Boštjan Gorenc, Kaja Kosmač, dr. Ambrož Kvartič, dr. Mojca Ramšak, Pavle Učakar, Brina Vogelnik

Recenzija Bukla

Zbornik simpozija 16. Pravljičnega dne Mariborske knjižnice se začne z besedami direktorice Dragice Turjak, ki pravi: »Pripovedovanje ima izjemno moč. Govorjena beseda je sidro in temelj bralne kulture in bralne pismenosti.« Urednice zbornika Meta Blagšič, Lea Hedl in Maja Logar so potrdile, da so tako na enem mestu združene bogate pripovedovalske tradicije in dejavnosti, strokovne usmeritve, praktični in teoretični pogledi ter različni vidiki sobivanja. Zbornik se začne s pesmijo in spomini pohorskega pevca Jurija Vodovnika, sledi krajše besedilo koordinatorke Pravljičnega dne Mete Blagšič ter zapis občutij pripovedovalskega večera Zdenke Gajser, ki je čuvarka ljudske pravljice v Mariborski knjižnici. Glavni simpozijski sklop, torej prenos pravljic v raznotere pojavne oblike, je prvi predstavil likovni urednik Pavle Učakar in na primerih ilustriranih knjig iz založbe Mladinska knjiga pojasnil različne oblike njihovega nastajanja, konceptualne premisleke, izbiro ilustratorja, dramaturgijo in vse drugo, kar je potrebno, da se pravljica in slika zlijeta v neločljivo celoto in dobimo kar najboljši rezultat. O ustvarjanju slikanice Rdeče jabolko, ki je nastala v sodelovanju s Svetlano Makarovič in ni namenjena mlajšim bralcem, se je razpisala oblikovalka in ilustratorka Kaja Kosmač. Razglabljala je predvsem o likovnem vidiku te pravljice, kar je bila tudi tema njene diplomske naloge. O povezavah gledališke umetnosti in pripovedništva je pisala pripovedovalka in raziskovalka Ana Duša, o funkciji podobe, tudi gibljivih podob, v grajenju pripovedi pa je razmišljala umetniška pedagoginja in raziskovalka folkloristike ter pripovedovalka Špela Frlic. Lutkovna animatorka, grafična oblikovalka, pevka in plesalka Brina Vogelnik je pisala o različnih umetniških upodobitvah pravljice Trdoglav in Marjetica, kamišibajkarka in pedagoginja Jerca Cvetko pa je odstrla prvine pripovedovanja ob slikah in razvoj kamišibaja v Sloveniji. Spletne pristope v poustvarjanju zgodbe je povzel prevajalec in stand up komik Boštjan Gorenc, o vnosu lastne realne izkuš­nje v pripovedovanje pravljic pa je na kratko razmišljal kulturni antropolog dr. Anton Kvartič. In če se zbornik s Pohorjem začne, se z njim in njegovo zdravilno pravljično prozo v besedah dr. Mojce Ramšak tudi zaključi. Zbornik bo zagotovo zanimivo branje vsem, ki nam pisna in govorjena beseda napolnjujeta in utirata poklicne in vse druge poti.

Renate Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...