Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Tipni indeks slovenskih ljudskih pravljic

Živalske pravljice in basni
Monika Kropej Telban
Tipni indeks slovenskih ljudskih pravljic

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-254-770-7
Ilustracije Janez Vidic
Prevod Peter Altshul
Urejanje Aleš Pogačnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16,5 cm
461 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
leposlovje > pravljice in miti

Povej naprej

O knjigi

Knjiga je prva iz obsežnega opusa sistemizacije slovenskih ljudskih pravljic po vzoru zadnje dopolnjene izdaje Mednarodnega tipnega indeksa pravljic (H.-J. Uther, The Types of International Folktales 2004). Zaobjema slovenske živalske pravljice in basni, ki so uvrščene med prvih 299 številk mednarodnega klasifikacijskega sistema. Prinaša doslej težko dostopno in arhaično mednarodno primerljivo gradivo, ki je tukaj prvič objavljeno v celoviti in sistematični obliki. S prenosom sodobnih znanstvenih dosežkov na slovensko raziskovalno področje, spremnimi študijami in komentarji ter aplikacijo mednarodnega klasifikacijskega sistema pri razvrščanju gradiva delo olajšuje nadaljnji razvoj vede, hkrati pa vključuje slovensko pripovedno izročilo v širši mednarodni kontekst. Posameznim tipom pravljic so dodani primeri pravljic, kar približuje knjigo tudi širši javnosti.

Recenzija Bukla

Zbiranje in zapisovanje različnih vrst besednega ljudskega izročila na Slovenskem sega do reformacijskih piscev, Janeza Svetokriškega in Valvazorja, začetki urejanja in primerjalne znanstvene klasifikacije pa, potem ko načrta ni mogel izpeljati že Karel Štrekelj, sovpadajo z ustanovitvijo Inštituta za slovensko narodopisje SAZU leta 1951. Ivan Grafenauer ter z njim Niko Kuret in zlasti Milko Matičetov so v sodelovanju s takrat vodilnimi evropskimi strokovnjaki zastavili vključevanje slovenskega gradiva v tipni indeks mednarodnih ljudskih pravljic in povedk, knjižničarka na Inštitutu Albina Štrubelj je veliko naredila za ureditev arhiva gradiva, vendar je obsežno in zamudno delo takrat ostalo nedokončano. V novejšem času ga je prevzela raziskovalka Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU Monika Kropej Telban in ga s sodelovanjem Marije Stanonik, Roberta Dapita, Zmaga Šmitka in drugih raziskovalcev pripeljala do izida prvega zvezka po mednarodnih načelih urejenega tipnega indeksa, ki upošteva živalske pravljice in basni. Prvič celovito in sistematično urejena ter ovrednotena, dostopna in evidentirana, nekatera tukaj tudi prvič objavljena besedila so zdaj uvrščena med prvih 299 številk mednarodnega klasifikacijskega sistema in s tem v širši mednarodni kontekst.
Knjiga sledi mednarodnemu kazalu, tako da pravljično in basensko gradivo deli po vrsti živali, ki imajo v njem osrednjo vlogo. Za avtoričinimi izčrpnimi uvodnimi pojasnili je največ prostora namenjenega lisici Zvitorepki, sledijo pa poglavja Druge divje živali, Divje in domače živali, Divje živali in ljudje, Domače živali ter Druge živali in predmeti. Vsakemu pripovednemu tipu je Monika Kropej Telban dodala vsaj enega, ponekod tudi več primerov zgodb. Vsega skupaj je v knjigi zajetih 151 pravljičnih tipov s pripadajočimi različicami, tako da, popestrena z nekaj izbranimi ilustracijami, ne ostaja le v risu »puste« strokovne uporabe.

Iztok Ilich, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...