Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pred zrcalom

(beležke za neodposlano pismo Charlesu Bukowskemu ali nedokončan roman, zgrajen iz posamičnih, včasih v življenju tudi nedokončanih ljubezenskih zgodb)
Josip Osti
Pred zrcalom

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Pivec
Zbirka Branje. Proza
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6968-71-3
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Nino Flisar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15,2 cm
380 g
269 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
leposlovje
biografije in spomini
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pesnik in pisatelj Josip Osti je v svojih dosedanjih pesniških in proznih knjigah najpogosteje tematiziral ljubezen, kar potrjujejo tako njihovi naslovi kot tudi njihove vsebine. Več kot očitno je, da si ves čas načrtno prizadeva rehabilitirati besedo ljubezen – in to v času, ki ji ni preveč naklonjen. To počne brez strahu, da bi mu očitali sentimentalizem, kajti prepričan je, da nas je prav ljubezen naredila človeške. V eni izmed zgodnjih pesmi je celo napisal, da bomo brez ljubezni izumrli kot dinozavri.

V knjigi Pred zrcalom (beležke za neodposlano pismo Charlesu Bukowskemu ali nedokončan roman, zgrajen iz posamičnih, včasih v življenju tudi nedokončanih ljubezenskih zgodb) Osti pripoveduje o moško-ženski ljubezni. Od ljubezni do mame in babice prek prvih stikov z deklicami do takšnih in drugačnih ljubezenskih dogodivščin z dekleti in ženskami, v katerih ljubezen kaže nešteto svojih obrazov. Tako nežnih kot tudi grobih. Pa naj gre za hrepenenje ali poželenje, ali njuno prepletanje. Ljubezni se neredko loteva hudomušno, predvsem z ozirom nase. Oziroma s svojo že znano in prepoznavno pisateljsko veščino, ki jo zaznamujeta duhovitost in človeška toplina.

Recenzija Bukla

Leta 1978, torej pred nekako štiridesetimi leti, je Charlesu Bukowskemu izšel polavtobiografski roman Ženske, v katerem njegov alterego Henry Chinaski naturalistično in brez last nega olepševanja opisuje svoja srečanja z ženskami, ki ga nikoli niso povsem zadovoljila. V tem romanu in njegovem avtorju lahko najdemo odsev nove Ostijeve knjige Pred zrcalom. Osti, kot že v svoji prejšnji knjigi Duhovi hiše Heinricha Bölla (2016), kjer je anekdotično obdeloval svoje literarno ustvarjanje in svoje pisateljske sodobnike, v knjigi Pred zrcalom občuteno, z ženskimi imeni kot naslovi poglavij, tudi z erotičnimi vložki, izpisuje portrete žensk, ki so igrale pomembno vlogo v njegovem življenju. Ti se vijejo od njegove matere prek prvih simpatij in ljubezni do zrelega obdobja, ki sta ga zaznamovali dve ključni ženski njegovega življenja: prva in druga žena. Osti kot precizni ubesedovalec lastnega življenja.

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...