Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Črna luknja

Charles Burns
Črna luknja
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7087-10-9

Tehnične lastnosti
mehka vezava
365 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Večkrat nagrajena stripovska klasika, ki je že zdavnaj postala kultna – odslej tudi v slovenščini!

Mračna in grozljivo groteskna, hipnotična in halucinantno lepa, večplastna in vizualno izpiljena zgodba o odraščanju in prehodu iz brezskrbne mladosti v nič manj »kruti« svet odraslih.

Predmestje Seattla, sredina sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Že takoj na začetku izvemo, da najstniki tam zbolevajo za neko čudno boleznijo, ki se prenaša s spolnimi odnosi. Bolezen se kaže na najrazličnejše načine – od grozljivo grotesknih do tistih bolj subtilnih, ki jih je možno prikriti – a ko jo stakneš, je to to. Poti nazaj ni več. In potem se začnejo umori …

Redkokateremu delu uspe tako dobro prikazati stiske najstništva, kot to zmore Črna luknja, monumentalna stripovska mojstrovina, ki jo je eden od najpomembnejših striparjev sodobnega časa Charles Burns ustvarjal kar 10 let. Zgodba, ki se bere kot napeta grozljivka, nas kaj hitro posrka v svoj mračen, a bogat pripovedni svet, hkrati pa se med branjem nenehno razkriva tudi njena večplastnost, s katero presega žanrske okvire. Groteskne telesne mutacije z boleznijo okuženih najstnikov, ki posledično vodijo v umikanje v osamo, beg od doma ter družbeno izolacijo, lahko tako beremo tudi kot metaforo za odraščanje, fizično dozorevanje ter prehod iz brezskrbne mladosti v nič manj »kruti« svet odraslih.

Recenzija Bukla

Iz srednješolskega laboratorija pobeg­ne virus, prenaša se s spolnimi odnosi … Črna luknja, likovno remek delo Charlesa Burnsa iz leta 1995, ki je preraslo v klasiko, o kateri poučujejo na ameriških kolidžih in univerzah, je bio-psihološki horor na nivoju japonskih horor-mang, kot jih ustvarja Junji Ito, le da je Burnsov izdelek na ravni risbe še nekoliko bolj izčiščen. Dinamičen 380-stranski tobogan nas premetava med tematikami virusa in okuženosti, izobčenosti ter osamitve, najstništva, prve ljubezni in spolnosti pa navsezadnje podleganja drogam, alkoholu, zgodnji kolektivni odvisnosti ter v spraševanju, kako se izviti iz zakletosti zmede in podivjanih čustev. Strip kot nalašč za trenutek, ko biologija vse bolj narekuje naš vsakdan in zdravje. Albaharijev prevod je brez zatikanj, sodoben, svež in živ, za piko na i pa dobimo poučno spremno besedo Gašperja Rusa. Stripovske klasike, o katerih bi bilo vredno poučevati, se nabirajo tudi pri nas.

Žiga Valetič, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...