Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Cankar v stripu

Moj lajf; Hlapec Jernej in pasja pravica; Hlapci: Ko angeli omagajo
Žiga X. Gombač, Boštjan Gorenc, Andrej Rozman Roza
Cankar v stripu
40,00 € 40,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,20 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Škrateljc
Zbirka Cankar v stripu
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-94196-7-0
Ilustracije Tanja Komadina, Damijan Stepančič, Igor Šinkovec
Spremna beseda Mladen Dolar, Ana Perne
Urejanje Ženja Leiler

Tehnične lastnosti
mehka vezava
24 x 17 cm
840 g
370 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Cankar v stripu je osrednji knjižni poklon našemu največjemu pisatelju v »Cankarjevem letu 2018«, ko obeležujemo 100 let smrti Ivana Cankarja.

Knjige zbirke CANKAR V STRIPU so ustvarili vrhunski avtorji in vrhunski ilustratorji:
- Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo.
- Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf.
- Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica.

Obletnica je priložnost, da poskusimo današnjemu bralcu na sodoben, komunikativen in dinamičen način približati Cankarjevo delo. Prepričani smo, da je še danes presenetljivo aktualno in navdihujoče tudi za sedanje generacije.

Zakaj strip? Ker je strip medij, ki dopušča veliko svobode pri interpretiranju in umeščanju nekega dela v širše kontekste: zgodovinske, kulturne, politične. In ker je strip prav tako subverzivna forma, kot je bilo pred več kot sto leti subverzivno Cankarjevo ustvarjanje. Komunikativnost, aktualnost in povezovanje besede in podobe bodo bralce pritegnili k branju in premisleku močnih Cankarjevih sporočil.

Recenzija Bukla

Tridelni stripovski projekt je že v minulem letu kot prvi napovedal serijo knjižnih poklonov in različnih kulturnih obeležij stote oblet nice smrti našega največjega avtorja Ivana Cankarja (1876– 1918). Da bi mladim na čim bolj sodoben način predstavili in približali literarni opus tega velikana so se pod okriljem založbe Škrateljc, ki ga vodi dr. Uroš Grilc, združili trije mladinski avtorji (Andrej Rozman – Roza, Boštjan Gorenc – Pižama, Žiga X. Gombač) in trije eminentni ilustratorji (Damjan Stepančič, Tanja Komadina, Igor Šinkovec), obsežne spremne študije pa so prispevali Mladen Dolar, Ana Perne, Matic Kocijančič in urednica vseh treh izdaj Ženja Leiler. Velika ekipa se je projekta lotila študiozno in zelo ambiciozno, ogledali so si Cankarjevino na Klancu, Vrhniški muzej, obiskali Cankarjevo hišo na Rožniku, v NUK-u pregledovali Cankarjeve rokopise in tako že v samo predpripravo projekta vložili veliko časa in energije. Za Hlapce, to zahtevno politično obarvano dramo, ki je nastala že davnega leta 1909, prvič pa je bila uprizorjena šele po Cankarjevi smrti, je Roza prepričan, da zelo nagovarja tudi današnjo družbo, kjer bi zlahka našli »obračanje po vetru in tudi kakega Jermana, ki ga je sistem izločil.« Zato izvirnega besedila ni veliko spreminjal, le skrajšal in posodobil je nerazumljive starinske besede ter dodal dva angela, ki dogajanje komentirata. Gosto in večplastno besedilo ter mnoge psihološke dileme pa je Stepančič v svojem prepoznavnem stilu zelo uspešno vizualno, likovno in risarsko prestavil na dinamično stripovsko prizorišče. Tudi socialna povest Hlapec Jernej in njegova pravica bi lahko bila zelo aktualna v današnjih dneh, zato je dvojec Gombač/Šinkovec sprejel svojevrsten izziv in povest spremenil v stripovsko basen s pasjim junakom, ki po štiridesetih letih predanega dela v slaščičarni ostane brez vsega in se odloči sam poiskati pravico. Cankarjeve črtice v zbirki Moje življenje govorijo o Ivanovem otroštvu, ki ga zaznamuje revščina, pomanjkanje in velika materina požrtvovalnost. Poleg zelo znanih črtic o peharju suhih hrušk in tiste o zatajeni materi, je Gorenc v navezi s Komadino povzel in odlično, humorno, mestoma tudi zelo angažirano priredil še nekaj drugih epizod iz Ivanove rane mladosti, ki je bila prežeta s krivdo in travmami. Da bi mladim bralcem čim bolj približali Cankarja, pa so ustvarjalci pripravili tudi gledališko-stripovski performans. Stripe so na pot pospremile tudi besede Borisa Pahorja, ki pravi: »Beri Cankarja, ker je zmeraj sodoben.«

Renate Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...