Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pesem sodobnega mornarja

Nick Hayes
Pesem sodobnega mornarja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba V. B. Z.
Zbirka Besede brez meja
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7083-05-7
Naslov izvirnika The rime of the modern mariner
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Jedrt Lapuh Maležič

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 15 cm
860 g
336 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pesem sodobnega mornarja je stripovska priredba klasične romantične pesnitve Samuela Taylorja Coleridgea, aktualizirana za čase okoljske krize.

V njej se v mejah fantastičnega in nezavednega potapljamo v nenavadno peripetijo, o kateri stari mornar pripoveduje naključnemu svatu. Hayesova aktualizacija že v izhodišču ubere drugačno pot, kajti za mornarjevega sogovornika postavi ločenca in s tem napove zgodbo o razkroju in razvezi. To je seveda razveza človeka in narave ter ekološki, a hkrati tudi moralni razkroj. Ko naključni mornar, ki se na ocean odpravi v želji po hitrem zaslužku, po inerciji ustreli albatrosa, se namreč nad posadko zgrne prekletstvo človeškega odnosa do narave, ki dobiva demonično, na trenutke psihedelično in odrešiteljsko podobo.

Prvenec Nicka Hayesa, prvič objavljen 2011, je narisan s kompleksnimi, ikoničnimi podobami, ki spominjajo na stare lesoreze. Simbioza ilustracije in vestnega vpletanja tem originalne pesmi prinaša mračno in žugajoče opozorilo o posledicah izkoriščanja narave.

 

O avtorju

Nick Hayes je londonski stripovski ustvarjalec, ilustrator, pisec in urednik. Njegovo delo zaznamuje prepoznavna estetika in je praviloma zavezano družbenim in okoljskim temam z jasno sporočilnostjo. Objavil je dve zbirki ilustracij, Lovely Grey Day in 11 Folk Songs, ter štiri grafične romane. Poleg Pesmi sodobnega mornarja iz leta 2011, ki je njegov stripovski prvenec, in ljubezenske zgodbe v naravnem kokonu z naslovom Cormorance, je izdal še vizualno biografijo ameriškega levičarskega kantavtorja Woodyja Guthrieja in biografski grafični roman o francoskem pesniku Arthurju Rimbaudu. Leta 2020 je izšla njegova prva neilustrirana knjiga, The Book of Trespass, v kateri omejevanje in distribucijo zemljiške posesti naslavlja kot vir družbene neenakosti.

Recenzija Bukla

Nick Hayes je angleški avtor, ki je poleg štirih stripovskih romanov – vsak od njih se dotika enega od vidikov človekovega odnosa do okolja – nedavno napisal tudi knjigo (The Book of Trespass) o Angliji kot deželi zidov, zaradi katerih je veliko pokrajine njenim prebivalcem nedostopne. Pesem sodobnega mornarja iz leta 2011 je eden založniških in stripovskih presežkov letošnjega leta pri nas, saj gre za lepo izrisan ter dobro preveden stripovski roman s sodobnim okoljevarstvenim sporočilom, ki pa izhaja iz mitološke osnove. To je moderna priredba epa Samuela Taylorja Coleridgea Pesem starega mornarja, kjer se potopimo v nenavadno pustolovščino, v kateri pa Hayes (za razliko od Coleridgea) že v začetku ubere drugačno pot, saj za mornarjevega sogovornika izbere ločenca. S tem metaforično začne zgodbo o razhodu človeka in narave, ki se sproži v trenutku, ko mornar na oceanu ustreli albatrosa, s čimer prikliče prekletstvo nad posadko. Izvirno!

Samo Rugelj, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...