Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rob

Zbadljivi poet v stripu in glasbi
Martin Ramoveš
Rob
12,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Forum
Zbirka Republika Strip
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7087-00-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Vita Žerjal Pavlin
Urejanje Katerina Mirović

Tehnične lastnosti
mehka vezava
27 x 19 cm
94 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip

Povej naprej

Založnik o knjigi

Satirični pesnik in pisatelj Ivan Rob (1908–1943) je bil za časa svojega življenja znan predvsem kot zbadljivi šaljivec, ki je s svojim iskrivim humorjem pogosto nasmejal boemsko druščino umetnikov svoje generacije, pa naj si bo to s šaljivimi predelavami znanih del Prešerna, Jurčiča, Trubarja in drugih literatov, s svojimi improviziranimi pesnitvami, ki jih je prepeval ob brenkanju na kitaro, ali takrat, ko je oblečen samo v spalno srajco tekel skozi Ljubljano … Anekdota namreč pravi, da sta se na neki državni povorki Ivan Rob in Fran Milčinski – Ježek, s katerim sta skupaj nastopala in prijateljevala, priključila na konec povorke s svečami v rokah in oblečena le v dolgi spalni srajci. Tako sta poskrbela za obilo smeha ter seveda zasenčila prav vse uradno dogajanje. A Rob ni bil le karizmatična osebnost priljudnega in veseljaškega značaja, gozdovnik, lokostrelec, odličen kuhar in sodelavec prvega partizanskega gledališča Agitteater, temveč tudi pronicljiv kritik družbenega dogajanja, predvsem pa tankočuten opazovalec svoje dobe. Svoja najgloblja občutja je ubesedil v poeziji, ki jo je stripar in glasbenik Martin Ramoveš vključil ne le v strip, s katerim je predstavil Robovo življenje in delo, temveč tudi uglasbil, ter tako predstavil še drugo, bolj lirično plat tega svojevrstnega literarnega ustvarjalca. Zbadljivi poet Ivan Rob se vam tako v albumu Rob predstavlja v stripu in glasbi: ob nakupu stripa namreč prejmete tudi kodo, s katero si lahko naložite še glasbeni album. Na njem so Robovim liričnim in nežnim pesmim pridruženi energični ritmi električni kitare, ki osebnost tega zanimivega pesnika, pisatelja in satirika še bolj približajo današnjemu času in pokažejo, da gre za odlično poezijo, ki ne bi smela biti pozabljena.

o avtorju

Stripar, pevec in kitarist Martin Ramoveš (1989) je zavzet raziskovalec izraznih možnosti poezije, glasbe in stripa ter kombinacije teh medijev. Po glasbenem prvencu Zvok dežele (2012) sta sledila dva glasbena albuma v stripu: Nesojeni kavboji (2014), v katerih je svojo poezijo uglasbil ter upodobil v ekspresivnem črno-belem slogu, ter še vedno močno izrazni, a veliko bolj osebnoizpovedni in poetični Astronomi (2017). V njih lahko najdemo tudi uglasbitev in upodobitev ene od pesmi Ivana Roba, zbadljivega poeta, katerega življenje in delo je tako v stripu kot glasbi predstavljeno v albumu Rob.

Recenzija Bukla

Primorec Ivan Rob, satirik, pisatelj in lirični poet, ki se je rodil leta 1908, umrl pa je leta 1943, je številnim Slovencem manj poznano ustvarjalsko ime, ki pa si tudi po mnenju avtorja te knjige zasluži več pozornosti. Slovel je namreč kot odličen in šaljiv predelovalec del Jurčiča, Prešerna, Tavčarja in številnih drugih, kratka obdobja je deloval kot urednik raznih časopisov, koval je tudi pesmi … Še sreča, da zmorejo umetniki, kakršen je avtor tega stripa, pogledati preko vseh mogočih okvirov in robov, saj se za njimi skrivajo zakladi, kakršne je v sebi nosil tudi Ivan Rob. Ramoveš je življenje tega primorskega umetnika mojstrsko prenesel v strip, ustvarjen v črno-beli tehniki, ki s svojo ostrino upodobljenega še dodatno po­udarja Robov svet, enkrat teman in oster kot najhujša bolečina, spet drugič pa svetel in optimističen kot Robova sveža ljubezen iz obdobja pred njegovo (prerano) smrtjo. Vse skupaj je Ramoveš na koncu okronal še z uglasbitvijo Robovih pesmi; ob nakupu njegove knjige prejme bralec tudi kodo za brezplačni prenos glasbenega albuma z naslovom Rob. Samo upamo lahko, da Ramovešev trud in zanos ne bosta ostala kje ob robu in bomo (tudi) po njegovi zaslugi odslej bolje poznali Ivana Roba in njegovo življenje.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...