Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Božanski imperator Peščenega planeta

Frank Herbert
Božanski imperator Peščenega planeta
23,00 € 23,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-274-723-7
Naslov izvirnika God Emperor of Dune
Leto izdaje izvirnika 1981
Prevod Matjaž Juričak

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 14 cm
650 g
392 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Četrta knjiga iz ciklusa romanov o Sipini, peščenem planetu

 

Bog ali tiran? Varuh ali poguba človeštva?

Na Arrakisu so minila več kot tri tisočletja. Na nekoč puščavskem planetu prekipeva življenje. Zadnji peščeni črvi so izginili skupaj z zadnjimi obronki puščave. Skrite zaloge začimbe so postale vir neprecenljivega bogastva, ki si jih lasti Leto Atreides II., vizionarski sin imperatorja Paula Muad'Diba. Leto je v imenu ohranitve človeške vrste žrtvoval lastno človeškost in se preobraža v peščenega črva. A bolj ko postaja nečloveška njegova zunanja podoba, bolj nečloveška postajata tudi njegova značaj in vladavina.

Uporniki, ki jih vodi Siona, pripadnica Letove lastne rodbine, nasprotujejo trdorokčevi vladavini. S pomočjo ghole Duncana Idaha, zvestega poveljnika Letove straže, bodo storili vse, da končajo strahovlado božanskega imperatorja. Toda, ali sploh obstaja način, kako pokončati nesmrtnega boga?

Knjiga je bila v ožjem izboru za nagrado Locus.

Recenzija Bukla

Frank Herbert je z Otrokoma peščenega planeta na videz lepo zaključil trilogijo, a kot je dokazal že z Mesijo s peščenega planeta, je vsaka zmaga nad terorjem zgolj prvi korak v novo diktaturo. Ko je George R. R. Martin očital Tolkienovemu Gospodarju prstanov sred­njeveško filozofijo, češ da bi se moral vprašati, kakšna bo Aragornova davčna politika in ali bo kot kralj izvedel sistematični genocid nad orki, je lahko odnose v svojih zgodbah že gradil po Herbertovemu vzgledu. Zgodba četrte knjige se odvija kar 3500 let po dogodkih prejšnje in imperator Leto II – zdaj hibrid človeka in peščenega črva z vpogledom v prihodnost – s strahovlado drži nadzor nad človeštvom. A Leto II, podobno kot njegov oče Paul, ni oblasti željan samodržec, temveč ustvarjalec dolgoročnega, večtisočletnega načrta razvoja človeštva. Božanski imperator peščenega planeta do konca izpelje Herbertov odgovor na Temelje, slovito trilogijo Isaaca Asimova, ki je izšla desetlet­je pred ­Peščenim planetom (in izide v slovenskem prevodu prihodnje leto). Medtem ko je Asimov zagovarjal urejen in od zgoraj navzdol organiziran družbeni sistem, pa s šestdesetimi leti navdihnjen Herbert pokaže neizogibno tiranijo takega pristopa ter v zaključku knjige predstavi nekoliko anarhistično rešitev. To še dodatno nadgradi v zadnjih dveh knjigah, ki sta hkrati tudi najbolj akcijski in pustolovski.

Igor Harb, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...