Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Težko je biti bog

Arkadij Strugacki, Boris Strugacki
Težko je biti bog
15,00 € 15,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,45 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-274-684-1
Naslov izvirnika Trudno byt' bogom
Leto izdaje izvirnika 1964
Prevod Tomaž Sever

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
300 g
220 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > znanstvenofantastični roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Verjetno najbolj znan roman legendarnih bratov Strugackih velja za enega vrhuncev ruske znanstvenofantastične proze.  Drzna pustolovska pripoved, ki obenem nudi tesnoben, tankočuten vpogled v vzpon totalitarizma.

Pripoveduje zgodbo Zemljana, tajnega agenta iz prihodnosti Zemlje, na misiji na tujem planetu, ki ga naseljuje civilizacija na stopnji srednjega veka. Naslov se nanaša na junakovo dojemanje svoje negotove vloge opazovalca na planetu – četudi ima veliko naprednejše znanje kot prebivalci planeta, se ne sme aktivno vpletati in pomagati, saj bi to utegnilo zavreti naravni razvoj zgodovine. Pred nami se odpira osupljivi notranji miselni in čustveni boj glavnega junaka.

Neokrancljana proza skriva bogastvo idej in uteleša zmožnost literature, da razišče težka moralna vprašanja."
– Publisher Weekly

"Nadvse dobra knjiga ... robustna, domiselna, izpolnjujoča."
– Ursula K. LeGuin

"Izjemno vpliven ruski znanstvenofantastični roman iz leta 1964 ... Zgodba in motivi nagovarjajo sodobno občinstvo v enaki meri, kot so spregovarjali bralcem sredi 60. let prejšnjega stoletja."
– Library Journal

"Eden najpriljubljenejših ruskih znanstvenofantastičnih romanov."
– World Literature Today

"Težko je biti bog je drzen pustolovski roman, ki obenem nudi tesnoben, tankočuten vpogled v vzpon totalitarizma ... knjiga, vredna branja, ki kratkočasi in žene k razmisleku."
– Weekly Alibi

 

Recenzija Bukla

Vzhodnoevropska in ruska znanstvena fantastika, ki je nastajala sredi prejšnjega stoletja, je bila v primerjavi z zahodnjaško v principu bolj filozofsko usmerjena, med najbolj poznanimi pisci pa sta bila brata Arkadij in Boris Strugacki, ki sta zaslovela s svojo knjigo Piknik na robu ceste, po kateri je Andrej Tarkovski posnel svoj znameniti filozofsko metafizični film Stalker. Za marsikoga med nami, ki je (morda še v srbščini pred nekaj desetletji) prebiral knjige slavnih bratov, pa je vsaj enako vznemirljiva njuna knjiga Težko je biti bog, ki je izvirno izšla leta 1964, v njem pa se brata spoprijemata z večnim vprašanjem smeri razvoja človeške civilizacije. Glavni lik je namreč Anton, nekakšen operativec s planeta Zemlja nekje v prihod nosti, ki deluje pod krinko na drugem planetu. Tudi tega naseljujejo ljudje, ki pa so po stopnji svojega razvoja nekako v srednjem veku. Anton in tudi drugi »agenti« z Zemlje imajo seveda veliko več znanja, pa tudi zgodovinskih izkušenj, kako se je človeška družba razvijala od tistega časa naprej, vendar ob tem tudi prepoved, da bi s svojim posredovanjem (preveč) neposredno vplivali na nadaljnji potek dogajanj na tujem planetu. Tako se nujno postavi vprašanje, koliko lahko posameznik spremeni tok človeške zgodovine, in posledično v turbulentnih današnjih časih, ko moč in vpliv peščice posameznikov vse bolj zaznamujeta življenja milijonov, kako bi se zgodovina sveta odvijala brez njihove prisotnosti. Težko je biti bog je
klasika znanstvene fantastike, ki jo vedno znova lahko uziramo skozi aktualno družbeno stvarnost.

Samo Rugelj, Bukla 165

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...