Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Planet virusov

Tretja izdaja
Carl Zimmer
Planet virusov
19,90 € 19,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Primus
Zbirka InZdravje
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7129-32-8
Naslov izvirnika A planet of viruses
Podnaslov izvirnika A third edition
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Andrej Poznič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
220 g
153 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > medicina
naravoslovje > biologija
naravoslovje > kemija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leta 2020 nam je nevidni virus življenje obrnil na glavo.

O virusih, ki povzročajo prehlad, in covidu-19, vemo že veliko. Toda virusi povzročajo tudi neskončno vrsto drugih bolezni, vključno s takšno, ki povzroča rast izrastkov na koži, ki postane podobna drevesni skorji.

Virusi so že tako dolgo del našega življenja, da smo pravzaprav delno tudi sami virus: človeški genom namreč vsebuje več virusne DNK kot naše lastne. In znanstveniki odkrivajo vse več novih virusov, kamorkoli se obrnejo: v zemlji, v oceanih, celo v globokih jamah, kilometre pod zemljo.

V ta skrivni svet nas vodi prenovljena izdaja uspešnice Planet virusov, opremljena z novimi ilustracijami in obogatena s poglavjem o koronavirusih in širjenju covida-19.

Avtor nam v knjigi predstavki izsledke najnovejših raziskav o tem, kako virusi vplivajo na naša življenja in na biosfero, kako so pomagali pri nastajanju prvih oblik življenja, katere nove bolezni povzročajo, kako jih lahko izkoristimo za svoje potrebe in zakaj bodo vedno nadzorovali našo življenjsko usodo.

»Planet virusov je zbirka esejev, ki nas vodi na poučno popotovanje po osupljivem svetu virusov, ki je hkrati tudi naš. Strategije, ki so jih razvila naša telesa, da bi človeška vrsta preživela, so prilagojene virusom in njihovi skrivnostni razvojni inteligenci. V zadnjem letu njihova sposobnost samoprenove dviguje posebno napetost zaradi prizadevanj za razvoj novih cepiv proti covidu-19.« - The Guardian

»Zimmer preoblikuje naše razumevanje skrivnega sveta pod površjem našega vsakdanjega obstoja … Jedrnato in poučno.« -Washington Post

»Planet virusov je privlačen vodič po svetu virusov, ki od bralca ne terja nobenega predznanja. Ob jedrnatosti in priročnem formatu nas knjiga na prikladen način uvede v ta osupljivi del našega sveta. Celo za biologa, kakršen sem sam, je Zimmerjevo delo občudovanja vredno: eseji so male mojstrovine v znanstvenem komuniciranju. Če ste iz kakršnega koli razloga doslej knjigo spregledali, kaj še čakate?« - The Inquisitive Biologist

o avtorju

Carl Zimmer je kolumnist New York Timesa, kjer sodeluje že od leta 2004. Za pisanje je prejel številna priznanja, med drugimi nagrado Stephena Jayja Goulda, ki jo podeljuje združenje razvojnih biologov Society for the Study of Evolution. Njegova zadnja knjiga je Life’s Edge: The Search for What It Means to Be Alive. Za knjigo iz leta 2018 She Has Her Mother’s Laugh: The Powers, Perversions, and Potential of Heredity je leta 2019 prejel nagrado za znanstveno komuniciranje, britanski Guardian pa jo je razglasil za najboljšo znanstveno knjigo za leto 2018. Zimmer je izredni profesor biofizike in biokemije ter predavatelj na univerzi Yale. Živi v Guilfordu v Connecticutu, ZDA.

Recenzija Bukla

Carl Zimmer (1966) je znani ameriški pisec poljudnoznanstvenih knjig, ki se v svojih delih ukvarja predvsem s temami evolucije, izvora življenja, parazitov in tudi virusov, o katerih je leta 2011 napisal pregledno knjigo Planet virusov. Čeprav so virusi bitja, ki v manjši ali večji meri vseskozi grozijo človeku v podobi bolezni, kot so gripa, ebola in zika, so si zdaj z globalno pandemijo covida-19 neznansko povečali »popularnost«, zato je Zimmer pripravil že tretjo izdajo te knjige. Že sam izvor besede virus (podedovali smo jo od starih Rimljanov) je protisloven, saj predstavlja tako kačji strup kot moško seme, torej uničenje in stvarjenje v eni besedi. V knjigi nam Zimmer na razumljiv, vendar strokovno utemeljen način predstavi svet virusov, ki so nevidni, a ves čas živahni dejavniki v ekologiji Zemlje. Med živalskimi vrstami prenašajo DNK, zagotavljajo novi genetski material ter uravnavajo velikanske populacije organizmov, saj vplivajo na vse žive vrste, od drobnih mikrobov do velikih sesalcev. Poučno!

Samo Rugelj, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...