Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Lepo

O lepoti, staranju in estetski kirurgiji
Franc Planinšek, ... [et al.]
Lepo
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ebesede
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6922-76-0
Leto izdaje izvirnika 2015
Urejanje Andrej Klemenc, Bojan Kuhar

Tehnične lastnosti
trda vezava
26,5 x 20,5 cm
950 g
183 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
naravoslovje > medicina

Povej naprej

O knjigi

»V tej knjigi nikakor ne gre za to, da bi lepoto ponovno zapirali v okvire opredelitev, temveč da bi jo projektirali takšno, kot obstaja v naravi in v človeškem bitju. Gre za to, da izkažemo spoštovanje Stvariteljevemu delu pa tudi človeškemu ustvarjalnemu duhu, zato da bo bralec med prebiranjem teh strani lahko odkril skrivne povezave, ki žensko lepoto vzporejajo z lepoto drevesa, lepoto grškega Apolona z abstraktno sliko, lepoto kitajskega lepopisja z arhitekturno stavbo ali morda lepoto sodobnega kipa z dežno kapljico, ki se blešči s travne bilke.

Razvrščanje mnogoterih obrazov nespremenljive in neopredeljive lepote v knjigo je bil velik izziv. Izziv, ki ga hkrati zastavljam sebi kot lepotnemu kirurgu in sebi kot človeku, ki ga je prevzela umetnost. Gre za izziv, s katerim se soočam vsakič, ko mi naročijo, naj polepšam neki obraz ali telo ali ga pomladim.

Da, umetnost lepote mora biti osnova vsakršne lepotne kirurgije, kakor je poznavanje anatomije osnova medicine na splošno. Odpraviti neko pomanjkljivost terja upoštevanje celote.«

Franc Planinšek

Recenzija Bukla

»Kaj je lepota?« je Sokrat vprašal filozofa Hipijo. Ta je naštel, kar se mu je zdelo lepo – ženske, glasbila, konji. Sokrat pa ni bil zadovoljen, saj ni želel izvedeti, kaj je lepo, temveč kaj je lepota. Vprašanje, ki je ostalo do danes verjetno brez odgovora. Po več kot dveh desetletjih dela je priznani estetski kirurg Franc Planinšek začutil, da bi bilo dobro, če bi nekaj o svojem delu pustil tudi za zanamce. Z ekipo strokovnjakov in poznavalcev, med drugimi z endokrinologinjo Marijo Pfeifer, s teologom in esejistom Edvardom Kovačem, s profesorico Vesno V. Godina in z novinarko Vesno Milek je pripravil pričujočo knjigo o lepoti, staranju in estetski kirurgiji. Njen osnovni namen je v ljudeh vzbuditi vprašanje, zakaj hrepenimo po lepem in kaj lepo sploh je. Zato se v prvih esejih sprehodi od bioloških vidikov estetike in evolucijskega iskanja univerzalne lepotne formule prek vedenjskih vzorcev živali, ki so značilni za posamezen spol, do lepotnega kulta in bonusov, ki jih prinaša lepota. Sledi poglavje dr. Pfeiferjeve o minevanju zunanje lepote in različnih teorijah, ki upočasnjujejo staranje, pa o vplivu telesne dejavnosti in hormonov. Osrednji del knjige je seveda namenjen estetski kirurgiji, tako praktičnim posegom, kot tudi psihosocialnim vidikom le-te. S pomočjo dveh mlajših kolegov, dr. Medveda in dr. Višnjara, je Planinšek v tem delu pripravil pravi mali učbenik različnih kirurških posegov za pomladitev in korekcijo vseh delov obraza, preoblikovanje prsi, nog zadnjice in drugih delov telesa. Slikovno izjemno bogata monografija pa se konča s tremi eseji, Milekove, Godine in Kovača. Inovativno.

Renate Rugelj, Bukla 115-116

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...