Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Solidarnost ali pohlep

Javno zdravstvo na razpotju
Dušan Keber
Solidarnost ali pohlep
17,95 € 17,95 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Tigr
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-274-821-0
Ilustracije Tomaž Lavrič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
430 g
421 strani
Tip knjige
kolumne
Kategorije
družbene vede > politika
naravoslovje > medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dušan Keber (1947) je zdravnik, ki je s svojim strokovnim, pedagoškim in znanstvenim delom močno zaznamoval slovensko zdravstvo, obenem pa je s svojimi javnimi razmišljanji in dejanji posegal in še vedno posega zunaj meja svoje stroke. Je intelektualec, o katerih je sam povedal naslednje:
»Angažirani intelektualec javno razpravlja o pojavih v družbi z namenom, da bi vplival na njeno spreminjanje. Teh lastnosti ne gre enačiti s pametjo. Če pamet predstavimo kot sposobnost okoliščinam primernega delovanja, bi lahko rekli, da so intelektualci sprti s pametjo oziroma da ni pametno biti intelektualec.«

Keber je s poglobljenimi in polemičnimi zapisi in dejanji večkrat razburkal javnost in veliko prispeval k reformam medicinskega študija, raziskovalnega dela in zdravstvene dejavnosti, pa tudi k procesom slovenskega osamosvajanja in oblikovanju vizij nove države. Po zaključku mandata na položaju ministra za zdravje (2000-2004) nastopa v javnosti kot aktivist v iniciativah civilne družbe, pa tudi kot pisec razprav in kolumn ter mnenjski voditelj, ki je v državi na prehodu med dvema družbenima redoma med prvimi prepoznal razraščanje laissez-faire liberalizma na račun socialne države. Javnost ga pozna kot začetnika prizadevanj za ohranitev javnega zdravstva, ki jih je sprožil pred dvajsetimi leti s pobudo za ukinitev doplačil za javne zdravstvene storitve in s tem krivičnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Zbirka kolumn Solidarnost in pohlep, ki jih je objavljal v Dnevniku med leti 2005 in 2023, opisuje, kako je spreminjanje družbenih vrednot spremenilo samoumevno in od državljanov večinsko podprto zahtevo po zdravstvu, ki je dostopno za vse in ga državljani financirajo solidarno po svojih zmožnostih, v dolgotrajno borbo z nastajajočimi neoliberalnimi centri finančne, gospodarske in politične moči.

Dr. Slavko Ziherl je v spremni besedi k prvi knjigi Kebrovih kolumn Pa zdravje? (2004) zapisal, da so njegova razmišljanja presenetljivo aktualna. To velja tudi za njegovo drugo knjigo. Ta brezčasnost ponuja zahtevne razmisleke tudi današnjemu in jutrišnjemu bralcu te knjige.

Medijski odzivi

Ta knjiga je najprej čudovit spomenik javnega zdravstvenega sistema, bisera, ki se ga je, biblično rečeno, nekdo namenil vreči v blato svinjam. Potem je časovni zapis poteka procesa plazeče se privatizacije, ki identificira tudi storilce. Končno je avtorjev preludij moderni zahodni civilizaciji, ki na solidarnosti stoji ali pade. Izjemna knjiga.
– Janez Markeš

Obvezno čtivo - še posebej za politične odločevalce, saj razgrinja vso paleto napačnih odločitev, zablod in goljufij, s katerimi se je v zadnjih desetletjih soočalo slovensko zdravstvo. Če se iz Kebrovih zapisov ne bomo ničesar naučili, bomo čez nekaj let lahko imeli le žalosten spomin na nekaj, kar smo nekoč imeli, a nismo znali ceniti in ohraniti.  
– Renata Salecl

Keber je kot slovenski Sofokles: predsednik vlade si na koncu prereže žile, ko spozna, da je imel spisan politični program, kako ohraniti javno zdravstvo in socialno državo, pa ga ni prebral. Doživite katarzo, rešujte svoja življenja, berite to knjigo!
– Boris Vezjak

Res je hudič, če ima človek izjemno obsežno znanje in izpiljen jezik, kot to velja za Dušana Kebra. V tem primeru  se celo propad slovenskega zdravstva bere z veseljem.
– Tanja Lesničar Pučko

Knjiga je barvit kolaž vedut slovenskega zdravstva v različnih odtenkih sivine in poziv, ne le simbolni, k bolj iskrenim skupnim prizadevanjem za odpravljanje nepravičnosti pri zdravju, ki je od vseh oblik neenakosti najhujša in najbolj nehumana. Zato si lahko samo želim, da bi knjigo poleg splošne javnosti in pacientov prebrali tudi moji kolegi zdravniki, brez predsodkov in za samorefleksijo.
– Zlatko Fras

Recenzija Bukla

Knjiga je izbor kolumn, ki jih je Keber objavljal v časopisu Dnevnik med letoma 2005 (po zaključku mandata na položaju ministra za zdravje) in 2023. To je že njegova druga zbirka kolumn, prva je izšla pod naslovom Pa zdravje? v letu 2004. Ko prebiramo misli, ki smo jih spremljali v časopisu že pred skoraj dvema desetletjema, spoznamo, da se vrtimo v krogu, saj so vsebine iz prvih let novega tisočletja tako aktualne kot danes. Ukvarjali smo se z istimi vprašanji in debatami, prav tako pa smo spuščali (ali namenoma ignorirali?) enako pomembna vprašanja, kot jih danes. Javno zdravje je bilo in ostaja pereča tema, ki jo dr. Keber naslavlja strokovno, a hkrati dovolj laično za razumevanje – pa ne le z vidika zdravstvene strokovnosti, temveč predvsem politične. Razgrinja metode populizma, ki je želel in želi ukiniti enega najpomembnejših stebrov naše družbe: javni zdravstveni sistem. Knjiga se vseeno morda zaključi optimistično: z uvedbo obveznega dodatnega zavarovanja v okviru javnega sistema.

Ajda Vodlan, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...