Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Angel in morilec

Drobcena možganska celica, ki je spremenila tok medicine
Donna Jackson Nakazawa
Angel in morilec
25,70 € 25,70 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,77 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Primus
Zbirka InZdravje
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7090-69-7
Naslov izvirnika The angel and the assassin
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Jernej Zoran
Urejanje Barbara Lipovšek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
390 g
336 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje
naravoslovje > medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ta knjiga, ki jo opisujejo kot »navdušujočo«, »izjemno« in »vizionarsko«, nam ponuja radikalno drugačno podobo človekovega zdravja in obljublja, da bomo spremenili vse, kar smo mislili, da vemo o tem, kako se pozdraviti.

Do nedavnega so znanstveniki verjeli, da imajo mikroglijske celice v možganih zgolj vlogo gospodinje, ki pomaga pri odstranjevanju poškodovanih celic. Toda nedavno prelomno odkritje je pokazalo, da so zmožne strahotnega početja. Ko jih nekaj sproži – in karkoli, kar škoduje imunskemu sistemu, lahko aktivira tudi te celice – se lahko spremenijo v uničevalke, ki povzročijo cel kup problemov, vse od težav s spominom, tesnobe in depresije do Alzheimerjeve bolezni.

Toda v pravih okoliščinah lahko mikroglijske celice znova postanejo angelske zdravilke, zmožne popravljanja možganov na načine, ki pomagajo odpraviti številne simptome. Z navdušujočim opisom te prelomne znanosti knjiga Angel in morilec obenem raziskuje zdravstvene implikacije teh odkritij.

»Jaskson Nakazawa predstavlja revolucionaren nov način razmišljanja o imunskem sistemu možganov in njihovih interakcijah z imunskimi funkcijami preostalega telesa. Veliko informacij v knjigi je bilo zame novih, zaradi njih pa sem bolj optimističen glede prihodnosti medicine.« - Dr. Andrew Weil, avtor knjižnih uspešnic z lestvice New York Times Eight Weeks to Optimum Health in Healthy Aging

Recenzija Bukla

Donna Jackson Nakazawa je razis­kovalna novinarka, avtorica več knjig, ki se je v zasebnem življenju kar nekaj let soočala z redko avtoimunsko boleznijo, zaradi katere ni mogla normalno hoditi in je bila pogosto prikovana na invalidski voziček. To jo je spodbudilo k raziskovanju vzrokov, ki so privedli do tega, pot pa jo je pripeljala tudi do mikroglije. To so drobcene celice v možganih, ki v stanju homeostaze delujejo pozitivno, saj v zdravih možganih izločajo hranila, s čimer spodbujajo rast novih, zdravih nevronov ter ustvarjanje povsem novih sinaps, kjer so potrebne, s čimer pomagajo obnavljati možgane. Vendar pa ima mikroglija tudi drugo, precej manj prijazno plat: v določenih pogojih, ugotav­lja avtorica, ki se je za potrebe knjige odpravila v raziskovalne laboratorije in se pogovarjala z mnogimi raziskovalci možganov, se ta njihova pozitivna vloga prekine. Mikroglijske celice takrat namreč začnejo izločati nevrovnetne kemične snovi, ki škodujejo možganom in poleg izgube sinaps povzročijo vnetje ter postanejo ene največjih izdelovalcev vnetnih kemičnih snovi v možganih, kar ima lahko posledično vpliv na celoten živčni sistem. Postavlja se torej vprašanje, ki ga skuša razrešiti knjiga, kako v prihodnosti nevtralizirati negativno delovanje mikroglije, kar bi predstavljalo novo upanje pri preprečevanju in odpravi depresije, tesnobe in Alzheimerjeve bolezni pa tudi različnih avtoimunskih motenj.

Samo Rugelj, Bukla 157

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...