Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem, 1. del

Medicina skozi čas, javno zdravstvo, farmacija
Zvonka Zupanič Slavec
Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem, 1. del

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Slovenska matica, Znanstveno društvo za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-213-277-4
Urejanje Senta Jaunig

Tehnične lastnosti
trda vezava
29,5 x 21,5 cm
1.900 g
458 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > medicina
zgodovina

Povej naprej

O knjigi

Integralen prikaz zgodovinskega razvoja zdravstva na Slovenskem od časa pred novim vekom do začetka 21. stoletja bo zaradi široke vsebine predstavljen in smiselno zaokrožen v treh knjigah. Gre za prvi poskus celovitega prikaza razvoja zdravstva na naših tleh, ki poleg glavnih vej medicine vključuje tudi ključne družbene dejavnike, ki so oblikovali zdravstveni sistem in tudi pogojevali razvoj medicinskih področij pri nas in so specifični za naš prostor. Vodilo zdravstvenega osebja in vseh v zdravstvu povezanih ostaja zdravje posameznika in družbe, od preventivne do kurativne in rehabilitacijske dejavnosti. Na številnih mestih se to vpleta v socialno politiko, delo združenj za bolnike, invalide ipd. ter njihovo duhovno podporo.
Prvi del opisuje razvoj od ljudske medicine do prvih medicinskih in farmacevtskih šol, samostanske medicine in karitativnih ustanov, do predstavitve zdravstvenega stanja na naših tleh, podrobneje v 19. in 20. stoletju, ter vodilnih zdravnikov, rojenih pred 20. stoletjem. V sistematično urejenih poglavjih je prikazan razvoj javnega zdravstva (zdravja) in njegovih spreminjajočih se sistemov ter zakonodaje, nastanka zdravstvenih domov, splošne in družinske medicine, medicine dela, prometa in športa. Popisan je razvoj vseh vrst bolnišnic (civilnih, vojaških, splošnih in specialnih), zasebnih zdravstvenih ustanov (sanatorijev), medicine v izrednih razmerah, vojne sanitete v prvi in drugi svetovni vojni. Knjiga ima nad 1000 slik.

Recenzija Bukla

Avtorica, predstojnica Inštituta za zgodovino medicine, je v sodelovanju z ekipo recenzentov pripravila dve obsežni monografiji, (založba Slovenska matica pa za leto 2019 napoveduje izid še tretje), s katerimi bomo dobili integralni prikaz zgodovinskega razvoja zdravstva na Slovenskem od časa pred novim vekom do začetka 21. stoletja. Ko avtorica razmišlja o največji dobrobiti razvoja zdravstva v zgodovini, je prepričana, da je to javno zdravstvo, ki mu je namenila velik del prve monografije. Največji smrtni davek v zgodovini so terjale nalezljive bolezni (črne koze, kolera, jetika … ) in leta 1803 smo z uvedbo cepljenja drastično zmanjšali umrljivost. Razsvetljenske reforme za časa Marije Terezije in njenega sina so prvič pravno formalno regulirale zdravstvo, sledil je raz voj bolnišnic (civilnih, vojaških, splošnih, specialnih), ki so ljudem omogočale, da so nekatere bolezni zdravili bolnišnično. Kot zanimivost: prva ljubljanska bolnišnica je bila ustanov ljena leta 1786 in je imela 12 postelj, v Mariboru pa so jo postavili leta 1799. Sprva skromno bolnišnično zdravljenje je z razvojem medicine omogočalo tudi vedno boljše rezultate operacij. Razvoj dostopnega javnega zdravstva (kurativa, preventiva in rehabilitacija) je omogočil izboljšanje zdravja prebivalcev in daljšo življenjsko dobo. Napredek kemije in drugih naravoslovnih ved pa je prinesel odkrivanje novih zdravil, ki so se iz lekarništva postopoma preselile v farmacijo, s čimer se zaključuje prva knjiga. V drugi knjigi je prikazan razvoj operativnih strok, ki človeku vračajo hojo, vid, sluh, mišično aktivnost in jasno misel, govora je seveda o his toriatu kirurgije (od splošne, abdominalne, travmatologije, kardiovaskularne, nevrokirurgije, torakalne, plastične, urologije itd.). Popisani so tudi razvojni koraki obveznih podpornih strok kirurgije kot je anesteziologija, transfuzijska in transplantacijska medicina ter radiologija, nuklearna medicina in rehabilitacija. Vsa poglavja se dotikajo tudi dela zdrav stvenega oseb ja ter posameznih vodilnih zdravnikov. V tretji knjigi bodo predstavljene neoperativne medicinske stroke, internistična medicina, psihiatrija in zobozdravstvo. Avtorica je nekje rek la, da je »veda brez preteklosti, kot človek brez spomina« in s temi monografijami je postavila lep spomin in spomenik razvoju medicinske vede in zdravstva na Slovenskem.

Renate Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...