Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Naprej k naravi

V iskanju očaranosti na mejah ponovne naturalizacije
Naprej k naravi

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-260-079-2
Naslov izvirnika Feral
Podnaslov izvirnika Searching for Enchantment on the Frontiers of Rewilding
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Anja Golob
Spremna beseda Luka Omladič
Urejanje Luka Omladič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
460 g
355 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

George Monbiot je v Oxfordu študiral zoologijo, njegov resnični uk pa se je pričel, ko je v svojih dvajsetih letih odpotoval v Brazilijo in se pridružil odporniškemu gibanju v boju za obrambo zemlje tamkajšnjih kmetov. Odtlej dela kot novinar in naravovarstvenik, skupaj z drugimi si prizadeva za ohranjanje narave, ki jo ljubi. Njegove priznane kolumne za časopis Guardian objavljajo po vsem svetu. Monbiot je avtor uspešnic Captive State, The Age of Consent, Bring on the Apocalypse in Vroče, ki je leta 2010 izšla tudi v slovenskem prevodu Alenke Ropret pri Založbi Krtina, pa tudi raziskovalnih vodičev Poisoned Arrows, Amazon Watershed in No Man\'s Land. Med številnimi nagradami je, iz rok Nelsona Mandele, prejel tudi nagrado UN Global 500 za izstopajoče dosežke na področju varstva narave.

Naprej k naravi z uporabo nekaterih presenetljivih znanstvenih odkritij vzpostavlja novo, pozitivno naravovarstvo, ki naravi dovoljuje, da sama najde svojo pot. Od morij severnega Walesa, kjer s kajakom vesla med prizorišči prehranjevalne mrzlice delfinov in morskih ptic, do gozdov Vzhodne Evrope, kjer risi zalezujejo svoj plen in kjer se klatijo krdela volkov, George Monbiot prikazuje, kako bi ponovna naturalizacija lahko pomagala planetu.

Knjigo je organizacija Society of Biology razglasila za najboljše poljudno delo s področja biologije v letu 2014.

S primeri iz Kočevskega gozda in Soške doline!

Recenzija Bukla

Novinar, publicist in naravovarstvenik George Monbiot je v slovenščini že poznan po svoji pomenljivi knjigi Vroče je, ki je pri Krtini izšla leta 2010, njegova knjiga Naprej k naravi iz leta 2013, ki je bila tudi nagrajena v konkurenci najboljših naravoslovnih knjig, pa je še bolj navdušujoče branje. Z njim nas Monbiot, sicer človek terena in raziskovanja narave v vseh njenih odtenkih, popelje na mnoge poti, od njegovih kajaško-ribiških pustolovščin v severnem Walesu, kjer opazuje prehranjevalne navade delfinov in morskih ptic, do vzhodnoevropskih gozdov, kjer je na sledi risom ter volkovom med lovljenjem njihovega plena. Pri tem pa v ozadju ves čas ponuja tezo, kako bi ponovna naturalizacija lahko pomagala našemu planetu k vzpostavljanju novega naravnega in ekološkega ravnotežja. Pri teh procesih pisatelj naši celini pripisuje ključno vlogo, saj je tu priložnost, da bi – za razliko od preostalega sveta, kjer se narava večinoma umika – Evropa s ponovno naturalizacijo lahko spet postala ena od biološko najbogatejših regij na našem planetu. To bi bil svojevrsten preobrat ob dejstvu, da je ta celina prva izgubila velike in tudi večino srednje velikih živali. Navdihujoče branje za vsakega ljubitelja narave.

Samo Rugelj, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...