Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

O robotih in ljudeh

Laurence Devillers
O robotih in ljudeh
24,99 € 24,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Esenca
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-01-6024-3
Naslov izvirnika Des robots et des hommes
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Vesna Velkovrh Bukilica

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
500 g
200 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > znanost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roboti niso več le snov znanstvene fantastike, junaki ali hudodelci v akcijskih filmih ter nemi, samodejni sestavljavci tehničnih dobrin v avtomatiziranih tovarnah – že danes so med nami tudi kot človekovi pomočniki, sogovorniki in tovariši pri igri ali raziskovanju sveta.

Z zamislimi pragmatičnih rešitev, ki združujejo tehnološki napredek in filozofske refleksije, želi avtorica na podlagi mitov in fantazij, ki jih obkrožajo, razložiti umetno inteligenco robotov in bralca pripraviti na jutrišnji dan s predlogi, kako naj naši prihodnji spremljevalci sledijo moralnim zapovedim. Svoja stališča jasno in preprosto ponazori s pomočjo izmišljenih zgodb, ki se dogajajo v bližnji prihodnosti, ter prikaže družbeni vpliv, ki ga bodo imeli stroji na svet daljne prihodnosti.

Kaj sploh želimo početi z umetno inteligentnimi in čustvenimi stroji v naši družbi? Kako nas bodo preoblikovali in kako bomo mi njih? Nam lahko pomagajo in kot spremljevalci, negovalci ali družinski člani izboljšajo življenje? Ali nam človeku podobni roboti obljubljajo najboljšega ali najslabšega od vseh svetov?

Francozinja Laurence Devillers, rojena leta 1962, je profesorica umetne inteligence na pariški Sorboni, sodelavka inštituta LIMSI pri Nacionalnem centru za znanstvene raziskave ter ena najuglednejših evropskih strokovnjakinj za družbena in moralna vprašanja rabe robotov v vsakdanjem življenju. Doktorirala je iz raziskave algoritmov za prepoznavo govora, pri postdoktorski habilitaciji se je ukvarjala s simulacijo čustev pri strojnih sistemih in je avtorica mnogih znanstvenih člankov na to temo. Pri francoski znanstveni založbi Éditions de l’ Observatoire v okviru družbe Humensis je izdala knjigi Les robots émotionnels (2020) ter La souveraineté numérique dans l’après-crise (2020). Leta 2019 je za zasluge prejela najvišje državno odlikovanje, francoski red legije časti.

Recenzija Bukla

Pred nekaj leti je francoski esejist in profesor Idriss Aberkane zapisal, da gre vsaka znanstvena, filozofska, moralna, politična in tehnološka revolucija nujno skozi tri stopnje: najprej jo smešijo, potem velja za nevarno, nazadnje pa se zdi samoumevna. Kje so v tem smislu roboti? Laurence Devillers, francoska profesorica za umetno inteligenco na pariški Sorboni in ena najboljših sodobnih poznavalk umetne inteligence ter njene umestitve v sodobno življenje, v svoji pomembni knjigi O robotih in ljudeh iz leta 2017 trdi, da misel na robote ni več smešna, vendar pa moramo preseči strah pred njimi kot novostjo in nevarnostjo ter razmisliti o naslednji stopnji: vključevanju teh družabnih robotov v naš vsakdanjik, da bi mi bolje živeli. Po malce bolj znanstvenofantastičnem uvodu, v katerem avtorica robote že postavi za del vsakdanjega življenja, na začetku knjige postreže tudi s temeljem in najprej predstavi osnovne zakonitosti, ki veljajo za vsakega robota: gre za stroj, ki je sestavljen iz najmanj treh elementov, torej tipal, s katerimi prepoznava okolje, potem procesorjev, ki obdelujejo dobljene informacije, ter udejevalnikov, s katerimi delujejo v resničnem svetu. Potem pa Devillersova v svoji sistematično zasnovani knjigi nazorno analizira zdajšnje stanje robotov, njihov nivo inteligence, perspektivo družabnih robotov in njihovo časovno perspektivo v našem življenju. Pomembna poljudna knjiga o robotski prihodnosti, ki jo bomo vsekakor doživeli tudi mi!

Samo Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...