Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Brezčasni nauk upanišad

Deset glavnih upanišad z razlago
Brezčasni nauk upanišad
35,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Društvo Razcvet zavesti
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-94901-0-5
Prevod in priredba Viktorija Kos
Spremna beseda Janez Juhant
Uvodna beseda Viktorija Kos
Dodatna besedila Miklavž Komelj, Nina Petek

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
1.100 g
412 strani
Tip knjige
duhovnost
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Upanišade so najstarejši filozofski in mistični spisi. S svojo globino, preprostostjo, čudovitimi zgodbami in odgovori na temeljna življenjska vprašanja nas navdihujejo, da spoznamo sijočo Dušo v sebi, ki je naša resnična narava.

Upanišade so skrivni nauk, ki ga Učitelj posreduje učencu. Zapisane so v dialogu. So besede modrecev iz Indije, ki govorijo o svoji lastni izkušnji in videnju. To znanje ni sad čutnega zaznavanja, sklepanja ali razmišljanja, temveč notranjega videnja. Modreci v upanišadah vidijo duhovni svet tako jasno, kot mi vidimo fizičnega. Razkrivajo nam bogata notranja izkustva in ne podajajo abstraktnih filozofskih razlag. Znanje, ki nam ga posredujejo, nam pomaga na poti osvobajanja.
Nemški filozof Arthur Schopenhauer o Upanišadah, ki jih je imel na mizi in jih je vsak večer bral pred spanjem, pravi: “Upanišade so najbolj koristno branje na svetu, ki povzdiguje duha. So uteha mojega življenja in bodo uteha ob moji smrti. Podajajo najvišje znanje ali modrost. Upanišade bodo prej ali slej postale vera ljudi.”
Upanišade govorijo o enosti človekovega Jaza, Atmana, in Najvišje Resničnosti, Brahmana. Vse izhaja iz enega Izvora, ljudje, vsa bitja, vse moči, narava in višji svetovi. V vsem sije skriti Jaz, ki je brezmejna radost. Ko ga spoznamo, postanemo lahki, prosti, svobodni, spokojni in nas prežemata veselje in ljubezen. Upanišade razkrivajo največjo skrivnost človeškega življenja.

Recenzija Bukla

Upanišade so najbolje poznan delček indijske vedske tradicije, duhovnega in delno tudi akademskega izročila, na katerem temeljita kultura in religija hinduizma. Pri nas najdemo nekaj necelovitih prevodov, ki se jim pridružuje najbolj temeljita verzija v knjigi Brezčasni nauk upanišad. Tokrat je pred nami vseh deset glavnih upanišad, ki jih je iz angleščine in s primerjanjem v sanskrtu prevedla Viktorija Kos ter jih opremila s svojimi razlagami. Teksti in avtoričina pojasnila se oblikovno malce razlikujejo, navsezad­nje so izvorna besedila dovolj kakovostna, da ob razumljivosti, ki jo posedujejo, širijo najgloblji človeški zanos tudi sama po sebi. Upanišad drugače pomeni »usesti se dol« (k učitelju in mu prisluhniti), zato so izpisane v dialogih, v katerih se učenec z vprašanji odpre učitelju, ki ga za nadrejenega dela zgolj življenjska modrost, nikakor pa ne položaj kot tak. »Atman je spodaj in prav tako zgoraj. Je spredaj in zadaj. Je na severu in jugu. Atman je vse to.«

Žiga Valetič, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...