Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Lagom

Švedska umetnost uravnoteženega življenja
Linnea Dunne
Lagom
17,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5308-5
Naslov izvirnika Lagom
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Nataša Müller
Urejanje Barbara Zych

Založnik o knjigi

Lagom nima ustreznice v drugih jezikih, pomeni pa 'ne premalo, ne preveč, temveč ravno prav'. Če poenostavimo: beseda opisuje nekaj, česar je 'ravno dovolj' – recimo ravno prav mleka v kavi ali idealen pritisk pri masaži. Lagom je torej ravnovesje na vseh ravneh.

Z življenjem v skladu z lagomom boste:

- živeli bolj srečno in bolj uravnoteženo,
- negovali odnose z najbližjimi,
- vzpostavili ravnovesje med delom in zasebnim življenjem,
- se doma znebili navlake,
- postali bolj ozaveščen potrošnik,
- uživali v dobri hrani,
- obdelovali svoj vrt,
- se zdravo gibali v naravi,
- manj škodovali okolju.

o knjigi v medijih

»Kar je za Dance hygge in za Japonce ikigai, je za Švede lagom – umetnost uravnoteženega življenja, ki jo velja posnemati tako doma kot tudi v službi. Zanje je namreč značilna luteranska delovna etika, zato delo jemljejo zelo resno. A prav tako pomemben se jim zdi prosti čas, zato večina švedskih zaposlenih odkoraka skozi vrata službe, ko se delovnik izteče – seveda po več poštenih odmorih za kavo.«
Prispevek si lahko v celoti preberete v Dobrih zgodbah.

Recenzija Bukla

Kaj je lagom, zakaj bi nas moral zanimati, kako ga usvojiti in ali mu odpreti vrata v svoje življenje? Beseda kot taka nima ustreznice v drugih jezikih, izvira iz švedščine in ohlapno pomeni »ne premalo, ne preveč, temveč ravno prav«. Ampak, »ravno prav« česa? Poleg ravno prave količine materialnih stvari, hrane, pijače in drugih oprijemljivih reči, nas lagom napeljuje tudi k ohranjanju zdravja in zadovoljstva, negovanju prijateljstva, ustvarjalnemu izkoristku prostega časa, skrbi za okolje, iskanju ravnotežja med delom in zasebnim življenjem, iskrenemu odnosu do sreče, zdravemu gibanju v naravi, pri tem pa se opira na vrsto družbenih kodeksov. Pomeni torej nekaj preprostega, brez odvečne navlake, nekaj iskrenega, brez predsodkov in odkrito, pomeni pripadnost in skupno odgovornost. Zato ni nič neobičajnega, da so v tej lično oblikovani knjigi na enem mestu zbrani tako recepti za zdrav in preprost piknik kot stilski napotki za šik garderobo, zabavne družinske ali sosedske aktivnosti in nasveti za okolju prijazne vsakdanje navade. Na Svetovnem gospodarskem forumu so pred kratkim Švedsko razglasili za državo, »ki prekaša vse druge v skoraj vsem«, kdo bi vedel, mogoče pa se razlog za to skriva prav v lagomu.

Renate Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...