Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Drevo želja

Katherine Applegate
Drevo želja
17,99 € 17,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ocean
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-94756-0-7
Naslov izvirnika Wishtree
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Veronika Rot Gabrovec
Urejanje Nataša Detič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 14,5 cm
310 g
172 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
otroško in mladinsko
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rdeči je dvestoletni hrast, ki nudi domovanje številnim živalskim vrstam, prijetno senco in zatočišče pa tudi prebivalcem okoliških hiš. Enkrat letno k njemu pridejo ljudje z vseh koncev in krajev, da na njegove veje obesijo trakove s svojimi željami.
V svojem dolgem življenju je videl že marsikaj, a ga današnji svet zna vedno znova presenetiti.
Ko se v soseščino priseli nova družina, v hrastovo deblo nekdo na skrivaj vreže napis: SPOKAJTE! Poleg tega se lastnica zemljišča odloči, da je čas, da tudi hrast požagajo. K sreči je v bližnji šoli veliko učencev in učiteljev, ki jim je mar za sočloveka in druga živa bitja.
Srčen mladinski roman za vse generacije otrok in odraslih, poln duhovitih domislic, poudarja pomen prijateljstva, sprejetosti, upanja, spoštovanja in sožitja.
S toplino in duhovitimi domislicami ta nepozabna zgodba bralce usmerja v razmišljanje o sprejemanju vseh bitij, o pomembnosti sožitja med ljudmi kljub raznolikosti in v izogibanje sodbam na podlagi videza in navad (čeprav se razlikujejo od naših). Avtorica se v izjemnem literarnem slogu dotakne tudi problematike migracij v zgodovini.
Roman spodbuja razmislek o občutkih pripadnosti, sprejetosti in o prijateljstvu.

Čudovita trda izdaja slovenskega prevoda ima šivan hrbet in svetlečo naslovnico, tiskano na metaliziranem papirju Majestic Marble White. Celuloza, iz katere nastaja ta papir, ne vsebuje lesa, beljena pa je z ekološko razgradljivimi belili. Metalizirani papir prav tako ne vsebuje kovin. Ima certifikat FSC (trajnostno, okolju prijazno, ekonomsko sprejemljivo in socialno pravično gospodarjenje). Naslovnica je prekrita s folijo Soft Touch, da je prijetno žametna na otip.

Katherine Applegate je priznana in večkrat nagrajena ameriška avtorica knjig za otroke in mladostnike, po katerih posegajo tudi starši in učitelji. Za knjigo En in edini Ivan je leta 2013 prejela Newberyjevo medaljo – najvišje priznanje ameriških knjižničarjev za otroško književnost.

Avtorica ilustracije za naslovnico slovenskega prevoda knjige in vinjete hrastovega želoda, ki se pojavlja med poglavji, je mednarodno uveljavljena slovenska umetnica Alenka Sottler. Ilustrirala je že več kot 50 knjig in se predstavila na številnih razstavah. Poleg mnogih mednarodnih priznanj na področju knjižne ilustracije je leta 2013 prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. Leta 2014 je bila nominirana za najvišje svetovno priznanje na področju otroške ilustracije in književnosti, Andersenovo nagrado. Leta 2016 pa je za knjižno ilustracijo Evridike prejela tudi eno najprestižnejših nagrad za ilustracijo na svetu, zlato medaljo Ameriškega združenja ilustratorjev v New Yorku.

Recenzija Bukla

Rdeči hrast že dolgo ni več mlado drevesce. Tihi opazovalec sveta šteje že 216 krogov letnic. Ljudje mu pravijo Drevo želja. Zato, ker je davno nekoč osirotela irska mladenka nanj privezala košček blaga z željo, da bi imela nekoga, ki bi ga lahko ljubila in bi ljubil njo. Uresničilo se je, in od tedaj imajo ljudje navado, da ga enkrat na leto ovesijo s svojimi željami. Modro drevo njihove želje razume, kot razume marsikaj, kar je človeškega. Tudi to, kako je pri srcu Samari, osamljeni deklici, ki si želi prijateljstva dečka iz sosednje hiše. In to, kako se počuti Samarina družina, ker je nekdo v stari hrast pred njihovim novim bivališčem vrezal velikanski napis »Spokajte!«. Nekdo v soseščini noče muslimanske družine. Drevesa se ne vtikajo v zadeve ljudi, a hrast prelomi vse zaveze. Tudi zato, ker se zaveda, da ga bodo ljudje kmalu podrli. Poetična knjiga bralca zaziblje v razmislek o življenju z umirjeno pripovedjo, sugestivnim ritmom besed in modrih misli, ki brišejo čas in tisto, kar na videz razlikuje ljudi, živali in rastline. Primerna je za bralce vseh starosti.

Maja Črepinšek, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...