Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Življenje nima naslova

Kratki roman
Feri Lainšček
Življenje nima naslova
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Slovenska matica
Zbirka Zabavna knjižnica
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-213-413-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15 cm
320 g
137 strani
Tip knjige
mladinsko leposlovje
Kategorije
leposlovje
otroško in mladinsko
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

S kratkim romanom Ferija Lainščka Življenje nima naslova Slovenska matica po stopetih letih oživlja svojo zbirko Zabavna knjižnica, v kateri so do leta 1918 izhajala krajša leposlovna besedila večinoma slovenskih, včasih tudi drugih slovanskih narodov.

Z oživitvijo zbirke pred začetkom leta, s katerim vstopamo v praznovanje častitljive 160-letnice Slovenske matice kot najstarejše posvetne slovenske kulturne in znanstvene ustanove, pa Zabavni knjižnici nismo nadeli le nove zunanje podobe, temveč smo jo tudi vsebinsko namenili le za izvirna nova slovenska literarna dela za otroke in mladino. Čeprav naslov Zabavna knjižnica in logotip z odprto, smejočo se knjigo, ki ga je oblikoval ilustrator Jure Engelsberger, morda na prvi pogled vabita k branju lahkotnejšega komičnega žanra, pa je to v resnici zbirka kvalitetne literature za mlade, kot je tudi prvotno ime označevalo leposlovje nasproti znanstvenim in strokovnim besedilom. Oživljena zbirka tako odstira stisko, občutenje in doživljanje otrok in mladostnikov, njihov miselni svet in njihovo družbeno okolje.

V veselje nam je, da zbirko uvaja nov kratki roman Ferija Lainščka, pisatelja, ki je s svojimi Mislicami, nagrajenimi s priznanjem večernica leta 2001 za najboljše slovensko leposlovno mladinsko delo, pa tudi z deli Velecirkus Argo (1996), Ajša Najša (1989), Hit poletja (2008) in pravljičnimi utrniki o Mišku in Belamiški, že doslej pomembno sooblikoval literarno obzorje mladih generacij zadnjih dveh desetletij.

Življenje nima naslova je kratek roman o dečku Denzi, ki živi ob psihično bolni materi, zato doživlja vrsto pretresov, vključno z mamino krajo, odhodom k starim staršem, soočenjem s pijanim dedkom in mnogimi zapleti, ki jih, skrite pred našimi očmi, še vedno preveč pogosto izkušajo mnogi otroci med nami. Lainščkov roman odlikujejo pretanjeno prisluškovanje srcu mladih ljudi, očarljiva dinamičnost dogajanja in danes vse preveč redka pripovedovalska iskrenost.

Recenzija Bukla

S kratkim mladinskim romanom se vrača zbirka Zabavna knjižica, ki je pri Slovenski matici izhajala do leta 1918. Tako kot takrat bo njen namen tudi zdaj prinašati krajša leposlovna besedila domačih avtorjev, namenjena otrokom in mladini. A naj vas ime zbirke ne zavede, saj roman Ferija Lainščka ni (zgolj) zabaven. Čeprav so opažanja in razmišljanja pripovedovalca in glavnega junaka, trinajstletnega Denze, humorna, se deček znajde v težki situaciji. Njegova mati Ilka ima duševno bolezen, česar on ne ve in njenega vedenja tudi ne razume. Ve samo, da se zaradi prišepetovalca v njeni glavi nenehno selita in nikjer ne ustalita. Zato sklene prekiniti niz materinih slabih odločitev in pristane pri babici in dedku na vasi, ki resda ni povsem bogu za hrbtom, je pa nekje pod lopatico, skratka izven njegovega pogleda. Tudi babica in dedek nista brez svojih težav in posebnosti. Denza se znajde v zapletenem svetu odraslih in krmari v nemirnih vodah družinskih odnosov, medtem ko se sooča s tegobami lastnega odraščanja. Topel družinski roman o novih priložnostih. Kot Denzo poduči dedek Šampi(nj)on: »Vedeti je treba, da si v življenju popotnik, zato moraš vsak dan napraviti vsaj kakšen korak naprej. Tudi če še ne vidiš cilja, moraš zmeraj napredovati, saj ga boš le tako enkrat ugledal.«

Sanja Podržaj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...