Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kitajski miti in legende

Tina Ilgo, ... [et al.]
Kitajski miti in legende
38,95 € 38,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,17 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-272-581-5
Ilustracije Marta Bartolj, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 20 cm
500 g
200 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
otroško in mladinsko
leposlovje
zgodovina
zgodovina > kulturna zgodovina
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga, avtoric (prevajalk) Tine llgo, Tjaše Vilotič, Katje Simončič in Mojce Seljak, prinaša 32 tradicionalnih kitajskih mitov in legend. Zgodbe izhajajo iz študijskega pretresa različnih virov, ki svet mitoloških bitij iz kitajske kulture približajo bralcu. Za bogate ilustracije, ki spremljajo zgodbe, so poskrbeli Peter Škerl, Marta Bartolj, Anka Kočevar, Jure Engelsberger, Jaka Vukotič, Polona Lovšin, Liana Saje Wang in Huiqin Wang.

 

"Kitajski miti in legende, v odlični predelavi štirih avtoric, se prično z mitološkim nastankom sveta in človeštva, ko velikan Pangu loči nebo in zemljo in Nüwa iz gline ustvari ljudi. Sledijo zgodbe o mitoloških junakih, ki se ponašajo z najpomembnejšimi odkritji in veščinami: od Suirena, božanskega prinašalca ognja, pa vse do Huang Dija ali Rumenega cesarja, najbolj znanega od petih mitoloških cesarjev, ki ga na Kitajskem še danes častijo kot starodavnega prednika. Knjiga prinaša tudi zgodovinske legende, povezane z najzgodnejšimi dinastijami od začetka drugega tisočletja pr. n. št. dalje, ki so pomembna iztočnica za raziskovanje daljne preteklosti. Pred nami je odlično čtivo za bralce vseh starosti. Najmlajši se bodo čudili moči in pogumu junakov, pohlepnosti in usodnim napakam, plemenitosti in vztrajnosti. Poznavalci Kitajske pa bodo v pripovedih prepoznali starodavne, še žive običaje, njihovo mitološko ozadje – in verjetno tudi kakšno priljubljeno sodobno filmsko predelavo. Med tradicionalnimi prazniki je najpomembnejši praznik pomladi ali kitajsko novo leto, ki je odeto v rdeče – barva, s katero se ob ognjemetu in trušču prežene vsakršno pošast. Podobno se iz legend napajajo tudi običaji ostalih praznikov: zažiganje oblek in denarja ob spominu na mrtve, poletno pripravljanje v bambusove liste zavitega lepljivega riža, zongzija, ter jesensko uživanje v luninih kolačkih pod okroglo luno.  Poleg tega je knjiga razkošno opremljena z ilustracijami, ki bodo s svojo barvitostjo zgodbe približale slehernemu bralcu."
Alenka Suhadolnik, veleposlanica Republike Slovenije na Kitajskem

Recenzija Bukla

Kitajske mitološke pripovedi se delijo na mite o nastanku univerzuma in človeka, mite in legende o junakih in rešiteljih ter mite o izvoru rodov in prvih kitajskih dinastijah. V tej zbirki so predstavljeni vsi, med drugim tudi legenda o nastanku človeškega rodu, ki predstavi največji kozmični božanstvi kitajske mitologije, Nüwa in Fuxij. Nüwa je iz gline ustvarila ljudi, Fuxij pa velja za enega najpomembnejših izumiteljev, ki je s svojimi iznajdbami pomagal, da so ljudje lažje in bolje živeli. Bralci bodo ob prebiranju zgodb dobili podrobnejši vpogled v kitajsko zgodovino, mitologijo in legende, bolje pa bodo razumeli tudi razvoj kitajske družbe. Zelo pritegnejo tudi klasične kitajske ilustracije in slovar izgovarjave, ki je čudovit dodatek k vsem zgodbam in nam pomaga pravilno izgovoriti zapletene besede in besedne zveze. Res izvirno. 

Nika Hranjec, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...