Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hoja za smislom

Joseph B. Fabry
Hoja za smislom
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Smisel
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-278-581-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The pursuit of meaning
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Rudi Meden

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
320 g
272 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Viktor E. Frankl, ustanovitelj tretje dunajske šole psihoterapije, se s svojo logoterapevtsko mislijo uvršča med akademike. Zanj je bila poenostavljena znanost ponaredek znanosti. Pričujoča knjiga pa je most do slehernega bralca in dokaz, da je mogoče stvari poenostaviti, ne da bi jih prepoenostavili. Ne gre za klasični priročnik za samopomoč, vendar ponuja tisoč in en uvid za vse »iskalce« sodobnega sveta. Vsi smo bili nekoč izgnani iz raja in vsak se kdaj ujame v svoje lastno koncentracijsko taborišče. A kot pravi Frankl, se zvezde najlepše vidijo iz ruševin. Treba pa se je ustaviti in ozreti navzgor.

Filozofska misel Viktorja Frankla med bralce po vsem svetu stopa v več kot 30 knjigah, ki so doslej prevedene v 31 jezikov. Joseph B. Fabry se je zavedal, da so te knjige za večino bralcev prezahtevne, predvsem pa si jih ljudje ne bodo znali prevesti v uporabne logoterapevtske metode, s katerimi bi si lahko v svojih stiskah tudi zares pomagali. S pričujočo knjigo je želel logoterapijo popularizirati in poenostaviti, ne da bi se izneveril Franklovemu znanstvenemu pristopu. Knjiga ni napisana kot priročnik za terapevte ali knjiga za samopomoč v slogu »naredi si sam«. Kot pravi avtor, je namenjena milijonom ljudem, ki so sicer zdravi, a se v občutju bivanjske izpraznjenosti počutijo bolne, ker v večini mrzličnih  vsakodnevnih dejavnosti ne vidijo več globljega smisla. Nekoč je naloga pomagati ljudem v stiski pripadala prerokom, duhovnikom, svečenikom, filozofom in učiteljem. Danes se jim pridružujejo psihologi, psihiatri in drugi pomagajoči poklici. Enega sodobnih odgovorov na starodavni problem, kako živeti po »izgonu iz raja« in kako najti smisel med preizkušnjami trpljenja in po njih, ponuja tudi logoterapija.

Recenzija Bukla

Logoterapija Viktorja E. Frankla in njen vitalistični eksistencializem tudi tri četrt stoletja po izidu njegove klasične knjige Psiholog v taborišču smrti – pri nas je bila kasneje prenaslovljena v Kljub vsemu reči življenju da – ostajata aktualno branje in pogled na svet. Zdaj smo v prevodu dobili še eno knjigo, ki poudarja pomen Franklovega pogleda na svet. Napisal jo je Jospeh B. Fabry (1909–1999), ki se je rodil na Dunaju, tam študiral pravo, pred vojno pred nacisti zbežal v Belgijo, potem pa se preselil v Ameriko, kjer je – po življenju v publicističnih vodah – leta 1963 spoznal Viktorja Frankla. Med njima se je spletlo vseživljenjsko prijateljstvo, Fabry pa je kasneje v Kaliforniji ustanovil inštitut Viktorja Frankla, pisal knjige o njem ter postal eden ključnih promotorjev logoterapevtske misli, s čimer je ta postala del širše družbene zavesti. V svoji knjigi Hoja za smislom, ki je prvič izšla leta 1968, od takrat pa doživela kar nekaj ponatisov in prenovljenih izdaj – v slovenščino je prevedena prvič – Fabry preko osebne zgodbe uvede bralca v logoterapijo, torej smiselsko zdravljenje, ter pokaže, kako je Frankl človeka v shemi stvarstva postavil na njegovo pravo mesto in ga ne krči, v človekovo mišljenje pa ponovno vnaša kozmos, smisel in red. 

Samo Rugelj, Bukla 167

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...