Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Terapija sprejemanja in predanosti

Čuječnost in psihološka fleksibilnost v psihoterapiji
Terapija sprejemanja in predanosti
22,90 € 22,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-06-0183-8
Urejanje Gregor Žvelc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
490 g
256 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Monografija predstavlja pregled teoretičnih konceptov in tehnik terapije sprejemanja in predanosti. Podnaslov knjige (Čuječnost in psihološka fleksibilnost v psihoterapiji), nam pove, da je to knjiga o procesih čuječnosti v psihoterapiji, ki omogočajo večjo psihološko fleksibilnost. V slovenskem prostoru je čuječnost že dokaj poznan koncept, obstajajo različni programi čuječnosti, kjer se z različnimi meditacijskimi tehnikami razvija sprejemajoče zavedanje sedanjega trenutka. Terapija sprejemanja in predanosti pa procese čuječnosti prinaša v terapevtski odnos, ne da bi bilo nujno izvajati različne tehnike čuječnosti. Procesi čuječnosti omogočajo večjo notranjo svobodo in fleksibilnost v naših vedenjskih odzivih. 

Monografijo sestavlja 14 preglednih prispevkov, ki so jih napisali diplomirani psihologi in psihologinje. Razdeljena je na tri glavne dele. Prvi del knjige predstavi temeljne teoretične koncepte terapije sprejemanja in predanosti, s poudarkom na modelu psihološke fleksibilnosti. Model psihološke fleksibilnosti je temeljni model terapije ACT in je osnova za razumevanje tako duševnega zdravja kot psihopatologije. Predstavljeni so temeljni procesi psihološke fleksibilnosti: kognitivna defuzija, sprejemanje, sedanji trenutek, jaz kot kontekst, vrednote in predana aktivnost. Obenem so predstavljeni sovpadajoči procesi psihološke nefleksibilnosti in njihova povezava s psihopatologijo.

Recenzija Bukla

V pričujoči znanstveni monografiji je prvič celostno v slovenščini predstavljena terapija sprejemanja in predanosti (angl. Acceptance and Commitment Therapy – ACT), ki se umešča v tretji val vedenjskih terapevtskih pristopov. Ti poudarjajo pomen sprejemanja, čuječnosti in kontekstualnega razumevanja posameznikove situacije za njegovo obravnavo. Terapija prinaša svojevrstno svežino v psihoterapiji. Monografijo je uredil Gregor Žvelc, specialist klinične psihoterapije, psihoterapevt in supervizor ter izredni profesor za klinično psihologijo zaposlen na Univerzi v Ljubljani in Univerzi na Primorskem. Nastala je v sodelovanju z diplomiranimi psihologi, študenti zadnjega letnika magistrskega študija psihologije, in predstavlja pregled teoretičnih konceptov in tehnik terapije sprejemanja in predanosti. Sestavlja jo 14 preglednih prispevkov, razdeljenih na tri dele: temeljne teoretične koncepte terapije ACT, drugi del je usmerjen v terapevtski odnos v terapiji in načine konceptualizacije primerov, tretji del pa na tehnike in metode ACT. Monografija je namenjena vsem psihologom, psihoterapevtom in drugim strokovnim delavcem, ki želijo izvedeti več o tej terapiji. Lahko se uporablja tudi zunaj kliničnega konteksta – v organizacijah in pedagoški praksi; zanimiva pa bo tudi za posameznike, ki se soočajo z lastnimi težavami ali pa zgolj kot informiranje o tej zanimivi sodobni terapiji, ki odgovarja na univerzalna človekova vprašanja. Terapevti ACT večkrat citirajo znanega zen budista, ki pravi: »Uma ne moreš zdraviti z umom.«

Sabina Burkeljca, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...