Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Med smrtjo in življenjem

Ljubezen, izguba in kaj šteje na koncu
Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom
Prelistaj
Med smrtjo in življenjem -10%
21,60 € 24,00 € Prihrani 2,40 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,65 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Preobrazba
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-52-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika A Mater of Death and Life
Prevod Branko Gradišnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
410 g
284 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
knjige umco
psihologija in psihiatrija
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor uspešnic Rabelj ljubezni in Darilo terapije

»Nepozabna in boleče čudovita zgodba o dolgotrajni ljubezni.« – Lori Gottlieb, avtorica knjige Morda pa se moraš z nekom pogovoriti

»Ko beremo Yaloma, on bere nas.« – dr. Manca Košir

Med smrtjo in življenjem je zgodba o minevanju in smrti, a tudi zgodba o upanju in ljubezni.

Priznani psihiater in njegova žena, ki ji je napovedana skorajšnja smrt, v letu dni prepotujeta svoje življenje v razmišljanjih o tem, kako ljubiti in živeti brez obžalovanja.

Irvin D. Yalom je svojo kariero posvetil terapevtskemu svetovanju ljudem, ki trpijo zaradi tesnobe in žalosti. V pol stoletja delovanja se ni nikoli znašel pred nujo, da svetuje samemu sebi – vse dokler niso njegovi ženi, cenjeni feministični avtorici Marilyn Yalom diagnosticirali neozdravljivega raka. V skupni knjigi Med smrtjo in življenjem sta nam zaupala, kako sta se lotila vsak svoje končne naloge; Marilyn si išče pot do »dobre« smrti, Irv pa se sprašuje, ali naj svojo zvesto ženo sploh preživi. Kot bralstvu se nam tako za kratek čas odpre reža, skozi katero je mogoče uzirati slehernikovo smrt(nost) in izgubo najbližje ali najbližjega.

Yalom in Marilyn sta bila skupaj še iz najstniških let, živ­ljenje jima je bilo naklonjeno, obdana s privrženim potomstvom sta doživela visoko starost, njun zakon je bil vzorno srečen – a ko sta se znašla pred smrtno napovedjo, sta bila slehernik in slehernica, tako kot bomo nekoč tudi mi. Z njima se učimo iskati odgovore na večna vprašanja o bližini in izgubi in o ljubezni ter žalovanju. A skupna zgodba se ne konča s pogrebom: Brez Marilyn iz mesa in krvi se Irvin Yalom znajde v dotlej neznani vlogi, ko kot eruditski psihiater pretanjeno analizira svojo žalost, obenem pa se skuša sprijazniti z živ­ljenjem vdovca.

IZ KNJIGE

»To knjigo piševa v starosti, ki je večina najinih vrstnikov ni učakala. Vsak dan preživiva v vednosti, da je najin čas skupaj omejen in zato izredno dragocen. Tole piševa, da osmisliva svoj obstoj, pa čeprav naju že nosi v najtemnejša območja telesnega pešanja – in v smrt. Namen te knjige je najprej in predvsem, da nama pomaga prekrmariti svoji barki skozi končni del življenja. (…) Skupaj bova pisala pričujoči dnevnik o tem, kar naju čaka, v upanju, da bodo najina doživetja in opažanja s svojim smislom prinašala olajšanje ne le nama, temveč tudi najinemu bralstvu.« Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom

 

O AVTORJIH

Dr. Irvin D. Yalom (1931) je profesor psihiatrije na Stanfordski univerzi, avtor mnogih cenjenih učbenikov in knjižnih uspešnic, med katerimi so tudi Rabelj ljubezni in druge psihoterapevtske zgodbe, Darilo terapije in Strmenje v sonce ter Kako sem postal, kar sem. Za svoje psihoterapevtsko in strokovno delo je prejel številna priznanja.

Dr. Marilyn Yalom (1932–2019) je bila feministična avtorica in raziskovalka. Sprva je učila na havajski univerzi Manoa in državni kalifornijski univerzi Hayward, potem pa delala na katedri za ženske študije (s posebnim zanimanjem za francosko žensko književnost) znotraj Claymanovega inštituta Stanfordske univerze.

Recenzija Bukla

Ameriški psihoterapevt in pisatelj Irvin D. Yalom (1931), ki je s svojimi poljudnimi, a strokovno napisanimi deli, kot so Rabelj ljubezni, Strmenje v sonce, Darilo terapije in Kako sem postal, kar sem, dobro poznan tudi pri nas, je svojo kariero posvetil terapevt­skemu svetovanju ljudem, ki trpijo zaradi tesnobe in žalosti. V pol stoletja delovanja se tako ni nikoli znašel pred nujo, da svetuje samemu sebi – vse dokler niso njegovi ženi, cenjeni profesorici in feministični avtorici Marilyn Yalom (1932–2019), diagnosticirali neozdravljivega raka. V skupaj napisani knjigi Med smrtjo in življenjem (prvi del knjige je napisan v izmenjajočih poglavjih nje in njega) sta nam zakonca zaupala, kako sta se lotila vsak svoje končne naloge; Marilyn si išče pot do »dobre« smrti, Irv pa se sprašuje, ali naj svojo zvesto ženo sploh preživi. Kot bralstvu se nam tako za kratek čas odpre reža, skozi katero je mogoče uzirati slehernikovo smrt(nost) in izgubo najbližje ali najbližjega. Yalom in Marilyn sta bila namreč skupaj še iz najstniških let, življenje jima je bilo naklonjeno, obdana s privrženim potomstvom sta doživela visoko starost, njun zakon je bil vzorno srečen – a ko sta se znašla pred smrtno napovedjo, sta bila slehernik in slehernica. S knjigo Med smrtjo in življenjem se tako učimo iskati odgovore na večna vprašanja o bližini in izgubi in o ljubezni ter žalovanju. A skupna zgodba se ne konča s pogrebom: brez Marilyn iz mesa in krvi se Irvin Yalom znajde v dotlej neznani vlogi, ko kot eruditski psihiater pretanjeno analizira svojo žalost, obenem pa se skuša sprijazniti z življenjem vdovca. Nežna knjiga o večni temi bivanja in minevanja.

Samo Rugelj, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...