Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Čujte z menoj

Navdihi za delo in bivanje v paliativni oskrbi
Cicely Saunders
Čujte z menoj
16,50 € 16,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,50 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-278-481-2
Naslov izvirnika Watch with me
Podnaslov izvirnika Inspiration for a Life in Hospice Care
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Niki Neubauer
Urejanje Cvetka Rezar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
140 g
96 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija > socialna psihologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zapisi vabijo k razmisleku o uveljavljanju človekove pravice do paliativne oskrbe in s tem do čim bolj kakovostnega življenja vse do njegovega konca. Nagovarjajo nas tudi k prepoznavanju pomena celostne oskrbe hudo bolnih in umirajočih, in to ne le v bolnišnicah in domovih za starejše, ampak tudi v domačem okolju. Ob tem je knjiga dobrodošla tudi ob uvajanju še vedno sistemsko neurejenega področja dolgotrajne oskrbe tako za uporabnike storitev in njihove svojce kakor tudi za formalne in neformalne oskrbovalce.

Pravzaprav so v knjigi Čujte z menoj izzivi za vsakega izmed nas. Ali sploh razumemo, kaj pomeni samo »čutiti z nekom«, ne le v času preizkušenj, ampak vsak dan znova in vedno? Povabilo k branju nas vabi tudi k razmišljanju o svojem lastnem življenju.

O AVTORICI

Ime Cicely Saunders (1918–2005) je sopomenka za ustanovitev sodobnega gibanja hospicev. Oskrba v hospicih je ena od velikih družbenih inovacij 20. stoletja in Saundersova je temu razvoju posvetila večino svojega življenja v odrasli dobi. Verjetno je bila sploh prva zdravnica, ki je vso svojo poklicno kariero namenila prav oskrbi umirajočih. Vedno je poudarjala pomen proučevanja in poučevanja. Njeno delo je spodbudilo nastanek številnih novih ustanov po vsem svetu. Toda temelj vseh njenih načrtov so bila religiozna in duhovna razmišljanja, ki jih je prenašala v svoje delo in pisanje. Ta razmišljanja so se sčasoma še poglobila pod vplivom prevladujoče teološke in filozofske miselnosti, iz katere je prav tako črpala navdih za svoje ideje.

Recenzija Bukla

Paliativna oskrba (in znotraj nje duhovna oskrba) bo vse pomembnejša in aktualnejša. V spremni besedi je Irena Švab Kavčič zapisala: »Državni program paliativne oskrbe v Sloveniji (2010) paliativno oskrbo opredeljuje kot celostno oskrbo, ki vključuje zdravniško oskrbo, zdravstveno nego ter psihosocialno in duhovno podporo tako bolnika z napredovano kronično oziroma neozdravljivo bolez­nijo kakor njegovih bližnjih, vse s ciljem izboljšanja njihove kakovosti življenja. Pojem paliativne oskrbe je v Sloveniji uvedla zdravnica Metka Klevišar.« Cicely Saunders (1918–2005), utemeljiteljica in začetnica moderne paliativne oskrbe, se je s paliativo srečevala celotno svoje življenje in jo udejanjala v praksi; leta 1967 je odprla Hospic svetega Krištofa. Še posebej je poudarjala duhovno oskrbo v zdravstveni negi in dejavno prisotnost osebja ob bolniku do konca. V pričujoči knjigi je pet prispevkov, ki jih je Saundersova v tej ali oni obliki predstavila za časa svojega življenja. Prispevki so njena osebna razmišljanja, ko se je vsakodnevno srečevala z vprašanji, povezanimi z življenjem in smrtjo in duhovno razsežnostjo, ki so za mnoge umirajoče največkrat najpomembnejša. Knjiga bralce nagovarja k last­nim razmislekom o življenju in sočutju do ljudi, o tem, kaj pomeni dejavno biti tu in prisluhniti resnici drugega srca. Smrt in življenje si podajata roko ves čas, na koncu se zgostita, takrat se pokaže, ali z dejanji sočutja soustvarjamo bližino, po kateri tako zelo hrepenijo nemočni in odvisni od nas. To je knjiga o človeški ljubezni, prebrati bi jo moral vsakdo, ki si želi soustvarjati družbo sočutja in upanja. Kdaj, če ne zdaj?

Sabina Burkeljca, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...